1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin skriva podatke o smrti vojakov v operacijah v času miru

Deli na:
Putin skriva podatke o smrti vojakov v operacijah v času miru

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj podpisal odlok, s katerim bodo smrtne žrtve v vojaških vrstah v t. i. posebnih operacijah v času miru postale državna tajnost. To pomeni, da bodo lahko tisti, ki bodo razkrivali informacije o padlih vojakih na operacijah v času miru, tarča pregona.

Putinov odlok širi seznam ruskih državnih skrivnosti z "informacijami, ki razkrivajo izgube v vojaških vrstah v času miru med posebnimi operacijami", poroča francoska tiskovna agencija AFP. A v odloku ni nikjer posebej zapisano, katere so "posebne operacije". Za razkrivanje državnih skrivnosti, pri čemer te informacije niso bile posredovane tuji državi, je v Rusiji sicer predvidena kazen do štirih let zapora.

Poznavalci domnevajo, da želi Putin preprečiti uhajanje informacij o ruskih vojaških žrtvah v Ukrajini, potem ko so aktivisti javno objavili vrsto domnevnih dokazov o ubitih vojakih ruske vojske v spopadih med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

A Moskva vseskozi zanika, da so njeni vojaki vpleteni v ukrajinski konflikt in trdi, da so ruski borci, ki sodelujejo s separatisti, na tem območju kot prostovoljci. Ukrajina in Zahod po drugi strani vztrajata, da Rusija ni samo oborožila in opremila upornikov, temveč je celo poslala svoje vojake na vzhod Ukrajine.

Prisotnost ruskih vojakov so podprle navedbe aktivistov o prikritih tajnih pogrebih smrtnih žrtev, intervjuji z vojaki v ruskih medijih ter informacije od svojcev padlih vojakov in iz družbenih omrežij, še piše AFP

Na začetku maja objavljena javnomnenjska raziskava neodvisne ruske agencije Levada kaže, da le 20 odstotkov Rusov verjame, da se njihove sile bojujejo v Ukrajini. 48 odstotkov jih meni, da ruski borci na konfliktnem območju delujejo kot prostovoljci.