vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Magazin

Po razigranem pustu 40 dni posta

Deli na:
Po razigranem pustu 40 dni posta

Foto: Reuters

Navihan pustni čas se danes na pepelnično sredo umika postnemu času. Kjer pusta še niso pokopali, bodo to storili danes. Sicer pa se začenja 40-dnevni post, ki za kristjane pomeni pripravo na veliko noč. V tem času bo potekala tudi tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola.

Postni čas, ki se za zahodno krščanstvo začenja danes in se bo sklenil pred veliko nočjo, je namenjen odpovedi razvadam ali dobrinam ter opravljanju dobrih del. V Katoliški cerkvi je za pepelnično sredo značilen tudi obred pepeljenja, ki ga duhovniki po cerkvah opravljajo kot znamenje minljivosti.

Še na začetku 20. stoletja so blagoslovljeni pepel kot obrambno sredstvo pred hudo uro nesli tudi domov, ponekod so ga celo posipali po polju.

Postni čas za vernike pomeni pripravo na veliko noč, v tem času več premišljujejo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo.

Med verniki je v postu značilna tudi odpoved hrani, posebej mesu. Na današnjo pepelnično sredo in na veliki petek, ko zlasti v Katoliški cerkvi velja strogi post, se tako verniki do sitega najejo samo enkrat v dnevu, odpoved mesu in mesnim jedem pa velja tudi vsak petek v postnem času.

Slovenska karitas s svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net. že deseto leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Poudarjajo, da prekomerno uživanje alkohola prizadene dostojanstvo številnih ljudi, še zlasti pa otrok. Kot gost v akciji bo letos sodelovalo tudi društvo za pomoč otrokom alkoholikov NACOA.

Loading...