nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tanko pričakuje, da bodo Cerar, Brglez in Horvat odstopili

Deli na:
Tanko pričakuje, da bodo Cerar, Brglez in Horvat odstopili

Foto: Bobo

Odločitev ustavnega sodišča pomeni le majhen korak v smeri poprave krivic Janezu Janši in v smeri premika Slovenije k normalnosti, poudarja vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Od premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika mandatno-volilne komisije Mitje Horvata pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. da bodo odstopili.

Tanko je na novinarski konferenci ocenil, da je veliki pok, ki je bil napovedan že leta 2008, z današnjo odločitvijo ustavnega sodišča dobil prvi odmev. Odločitev za začasno zadržanje ugotovitve DZ o odvzemu poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši je po njegovi oceni samoumevna.

Dosedanja praksa ustavnega sodišča po njegovih besedah kaže na to, da kadar oceni, da je pobuda utemeljena, "običajno razsodi v smeri te odločitve". Obenem je ustavno sodišče ugotovilo, da lahko v primeru, če se Janši začasno ne vrne mandat, nastanejo trajne posledice, je pojasnil vodja poslanske skupine.

Ravnanje koalicijskih poslancev in tudi drugih tistih, ki so omogočili prenehanje Janševega mandata, bo po besedah Tanka "šlo v slovensko zgodovino kot eno najbolj zavržnih dejanj", ki so se zgodila v DZ. Odločitev ustavnega sodišča je pokazala na neodgovornost politike, ki je odločitev o prenehanju mandata oprla na neobstoječo ustavno, zakonsko in procesno podlago, je povedal.

Z "zavestno zlorabo pravnih aktov" se je po njegovih besedah izjemno veliko težav povzročilo tudi Janševi družini, "zlasti njunima mladoletnima otrokoma, ki so jima v stilu totalitarne razlage naravnega prava odvzeli očeta".



Odločitev ustavnega sodišča je po Tankovi oceni problematična za vse poslance, ki so "tlakovali politikantski postopek", zlasti pa za predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata in predsednika DZ Milana Brgleza, ki sta imela ključno vlogo pri izpeljavi postopka.

Prav tako odločitev ustavnega sodišča po Tankovem mnenju predstavlja velik problem za premierja Mira Cerarja. Kot je opozoril, je namreč slednji s svojimi izjavami "usmerjal in podpiral postopek v DZ". Odstop od načel pravne in pravične države ni dobra popotnica za nadaljevanje dela te koalicije in vlade, meni vodja poslanske skupine SDS.

Brglez, Cerar in Horvat so po besedah Tanka še nedavno zatrjevali, da za odvzem Janševega mandata prevzemajo politično odgovornost. Zato od njih pričakuje, da bodo ponudili odstop oz. odstopili. Od vseh ostalih poslancev, ki so "z neustavnim odvzemom mandata" poteptali voljo volivcev, pa pričakuje iskreno opravičilo.

Ob tem je Tanko spomnil, da se proti Janši že začenja tudi nov proces na osnovi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) glede premoženjskega stanja predsednikov strank. Opozoril pa je, da je ustavno sodišče že razveljavilo ključne določbe zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je podlaga za geodetsko oceno vrednosti premoženja. Prav na ta podatek pa je KPK oprla stališče, da Janša ne zna pojasniti svojega premoženja, je še pojasnil Tanko.