favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin podpisal zakon z drakonskimi kaznimi za protestnike

Deli na:

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon, s katerim se med drugim močno zaostrujejo kazni za protestnike, ki kršijo veljavna pravila o zborovanjih. Kot je zatrdil, zakona ni le podpisal, ampak ga je pred tem temeljito preučil in ugotovil, da ni prav nič strožji od primerljive zakonodaje v Evropi.

Najvišja po novem predvidena kazen za udeležence nezakonitih protestov znaša 300.000 rubljev (7300 evrov), za organizatorje tovrstnih protestov pa kar do milijona rubljev (24.500 evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po mnenju opozicijskih aktivistov in borcev za človekove pravice je namen drakonskih kazni utišati vsak upor v državi.

Nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Gorbačov je Putinov podpis že označil za "napako". "Odslej v Rusiji ni več nobene svobode zbiranja," je dogodek v opozicijskem časniku Nova Gazeta ocenila vidna komentatorka Julija Latinina. Tudi organizacija za človekove pravice Human Rights Watch opozarja, da nova pravila praktično onemogočajo nove proteste.

Celo s strani samega Kremlja ustanovljen svet za človekove pravice je včeraj kritiziral zakon kot protiustaven, saj krši pravico do mirnih demonstracij in kriminalizira nasprotnike Kremlja, ter Putina pozval, naj zakona ne podpiše. Varuh za človekove pravice Vladimir Lukin je že pred dnevi opozoril, da je zakon "preuranjen in protisloven", brez jasnega koncepta in točnih kriterijev ter bo zaostril situacijo v državi, piše AFP.

A predsednik je zatrdil, da novi zakon ne vsebuje prekomerno strogih določb in je podoben primerljivim zakonom v evropskih državah, poročata ruski tiskovni agenciji Interfax in Itar-Tass. Kot je še poudaril, morajo imeti ruski državljani pravico svobodno izraziti svoje mnenje, a to ne sme iti na škodo drugih.


Putin je o novem zakonu spregovoril na srečanju, namenjenem krepitvi sodstva, na katerem so se zbrali najvišji predstavniki ruskega pravosodja.

V luči kritik je udeležence srečanja pozval, naj preučijo zakon in podajo predloge. "Nič ni vklesano v kamen. Če so poslanci res nekaj spregledali ali če je mogoče stvari drugače zapisati, lahko dumo prosimo, da sprejme ustrezne amandmaje," je dejal. A kot je dodal, bodo ti sprejeti le, če so resnično nujni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je zakon sprejela v torek, a šele po burni in dolgotrajni razpravi, kar za Rusijo ni običajno. V sredo je nato zakon na hitro potrdil še zgornji dom parlamenta, svet federacij. Po današnjem podpisu bo zakon predvidoma že danes objavljen v ruskem uradnem listu in bo s tem dejansko stopil v veljavo.

Za torek so sicer v Moskvi napovedane množične demonstracije opozicije, ki so jim organizatorji nadeli ime "Shod milijona". Gre za prvi tovrsten protest, odkar se je Putin po marčevskih volitvah znova zavihtel na položaj predsednika države.

Mnogi so ugibali, da želijo oblasti sporni zakon o protestih sprejeti še pred torkom in tako preprečiti ponovitev dogodkov, ki so sledili parlamentarnim volitvam konec lanskega leta, ko so Rusijo pretresli največji protirežimski protesti od razpada Sovjetske zveze.