Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Urugvajski predsednik podpisal zakon o legalizaciji marihuane

Deli na:
Urugvajski predsednik podpisal zakon o legalizaciji marihuane

Foto: Reuters

Urugvajski predsednik Jose Mujica je v torek podpisal kontroverzni zakon za legalizacijo marihuane, so sporočili iz njegovega urada. Urugvaj je tako postal prva država na svetu z legalizirano proizvodnjo, trgovino in uporabo marihuane.

Predlog zakona je v začetku meseca s 16 glasovi za in 13 proti potrdil državni senat, spodnji dom parlamenta pa ga je potrdil že avgusta.

S predsednikovim podpisom je zakon sedaj stopil v veljavo, vendar bo urugvajska vlada v naslednjih štirih mesecih morala oblikovati posebna pravila, ki bodo na primer določala, katere vrste marihuane bodo lahko proizvajali, določiti pa bo morala tudi pogoje za pridobitev licence za njeno proizvodnjo, navaja AFP.

Nov zakon sicer vsakemu Urugvajcu, starejšemu od 18 let, dovoljuje, da si doma vzgoji do šest rastlin marihuane, ki jo bo mogoče tudi kupiti v lekarnah do 40 gramov na mesec na osebo.

Mednarodni odbor za nadzor narkotikov (INCB) s sedežem na Dunaju je že opozoril, da Urugvaj s tem krši mednarodno pravo, saj je odločitev v nasprotju z enotno konvencijo o nedovoljenih drogah iz leta 1961, katere pogodbenica je tudi Urugvaj. Konvencija dovoljuje uporabo marihuane zgolj v zdravstvene in znanstvene namene.

Odločitev "mladih ljudi ne bo zaščitila, ampak bo spodbudila zgodnje eksperimentiranje, znižala starost prve uporabe in tako prispevala k razvojnim problemom, zgodnejšemu nastopu odvisnosti in drugim motnjam," je opozoril direktor INCB Raymond Yans.

Urad ZN za droge in kriminal (UNODC) je izrazil strinjanje z izraženim stališčem INCB, varuhom mednarodnih konvencij o mamilih.