pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Rusiji prijeli dva osumljenca za umor Nemcova

Deli na:
V Rusiji prijeli dva osumljenca za umor Nemcova

Foto: Reuters

V Rusiji so prijeli dva osumljenca za umor ruskega opozicijskega politika Borisa Nemcova, je danes v Moskvi sporočil vodja ruske varnostne agencije FSB Aleksander Bortnikov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Gre za Anzorja Gubaševa in Zaurja Dadajeva, ki naj bi prihajala iz severnega Kavkaza, je še povedal Bortnikov in dodal, da so o aretaciji osumljencev obvestili tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina. Preiskava pa se nadaljuje, je dodal.

Po poročanju ruskih medijev sta osumljenca zdaj v strogo varovanem zaporu Lefortovo v Moskvi, že v ponedeljek pa naj bi se pojavila pred sodiščem, ki bo odločilo o njuni nadaljnji usodi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bortnikov je bil z informacijami skop, je pa neimenovani vir za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal, da so preiskovalci relativno hitro našli avtomobil, s katerim sta napadalca pobegnila s kraja napada. Sledi, ki so jih našli v avtomobilu, pa so jih pripeljale do obeh osumljencev. Prav tako naj bi varnostne kamere pokazale "dovolj jasne" posnetke osumljencev, je še dodal, kot povzema britanski BBC.

Nemcov je bil ubit prejšnji petek zvečer v neposredni bližini Kremlja. Zanj so bile usodne štiri krogle neznanih napadalcev. Njegov umor je pretresel Rusijo; dan po atentatu se je na protestih zbralo več kot 70.000 ljudi, na torkovem pogrebu pa se je od njega poslovilo več kot 10.000 ljudi.

Po umoru Nemcova, dolgoletnega ostrega kritika Putina in borca proti korupciji, so se pojavile številne teorije zarote, kdo bi lahko stal za umorom. Putin je umor označil za naročenega in menil, da gre za provokacijo. Obljubil je, da bodo vložili vse napore, da ujamejo storilce.

Po nekaterih teorijah naj bi bil nekdanji namestnik ruskega premierja Nemcov ubit zaradi kritik vloge Rusije v ukrajinskem konfliktu. Po navedbah njegovih prijateljev naj bi pripravljal tudi posebno poročilo, v katerem naj bi razkril dokaze o vpletenosti ruske vojske v spopade na vzhodu Ukrajine.

Preiskovalci sicer menijo, da naj bi njegovi morilci skušali politično destabilizirati Rusijo in da naj bi šlo pravzaprav za zaroto Zahoda.

Spet druge teorije zarote namigujejo, da naj bi bil Nemcov ubit celo zato, ker je obsodil januarski napad islamistov na francoski satirični tednik Charlie Hebdo.

Nekdanji vodja FSB - naslednice zloglasne sovjetske KGB - Nikolaj Kovaljov je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti že komentiral, da sta osumljenca, ki so ju zdaj prijeli, zgolj "naročena morilca". "Ključno pa je, da se ugotovi, kdo je naročil to usmrtitev," je dejal Kovaljov, danes poslanec v ruski dumi.

Eden glavnih ruskih opozicijskih voditeljev Aleksej Navalni je sicer prepričan, da je atentat na Nemcova odredil kar Kremelj, da bi tako utišal opozicijo sredi vse večjih težav, v katerih se je znašla Rusija zaradi zahodnih sankcij in vse večjih gospodarskih problemov.