1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin na Krimu: EU in ZDA ne smemo dovoliti, da nas prezirajo

Deli na:
Putin na Krimu: EU in ZDA ne smemo dovoliti, da nas prezirajo

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom na polotoku Krim izjavil, da se Rusija spričo sankcij zahodnih držav ne bi smela zapreti pred preostalim svetom. Ponovil je tudi, da bo Rusija naredila vse za končanje prelivanja krvi v Ukrajini.

Putin je na Krimu, ki si ga je Rusija pripojila marca, poudaril, da trgovinska vojna z ZDA in Evropo ne pomeni, da mora Moskva prekiniti vezi s svojimi partnerji. "Vendar jim prav tako ne smemo dovoliti, da nas prezirajo."

Ruski predsednik je na srečanju s poslanci dume in ministri v Jalti dejal, da je bil prisiljen uvesti prepoved uvoza določenih prehrambenih izdelkov, da bi zaščitil ruske nacionalne interese. Poleg tega bodo ukrepi pomagali oživiti domači kmetijski sektor in omogočili novim ruskim zaveznikom v Latinski Ameriki in drugim državam, kot je Turčija, boljši dostop do ruskega trga. "Te sankcije niso samo povračilni ukrepi," je zatrdil.

Ukrajina je obsodila Putinov obisk na Krimu in tako kot večji del mednarodne skupnosti ne priznava ruske pripojitve tega strateško pomembnega polotoka v Črnem morju. Ruski predsednik je zavrnil proteste iz Kijeva rekoč, da mora Krim postati simbol močne in zedinjene nove ruske države.



Rusi bi se po njegovih besedah morali utrditi kot družba, "ne zato, da bi se borili v vojni, zapletali v konflikte ali spore, temveč da bi trdo delali - v imenu Rusije in za Rusijo".

Putin je tudi ponovil, da bo Rusija naredila vse za končanje prelivanja krvi v sosednji Ukrajini. "Ta država se je potopila v krvav kaos, v bratomoren konflikt," je dejal. "Naredili bo vse, kar je v naši moči, za končanje tega konflikta, da se prelivanje krvi čim prej konča," je dodal Putin.

To je že drugi Putinov obisk na Krimu, odkar si je Rusija pripojila Krim. Prvič je polotok obiskal 9. maja, ko si je ob dnevu zmage v Sevastopolu ogledal parado morske in zračne flote.