severni tok Svet24.si

Ob edini nepoškodovani cevi plinovodov Severni ...

zebra Svet24.si

VIDEO: Po ulicah Seula divjala pobegla zebra

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Država rubi Jankovićevega gradbinca, ta pred ...

gradnja veterinarske fakultete-pl Reporter.si

Se Janković požvižga na muke Ljubljančanov? ...

228-4-sesko-oblak mm Ekipa24.si

Jasno sporočilo Oblaka Vipotniku: Kako naj nas ...

mina-pal, poročna-obleka Njena.si

Poroka na prvi pogled: Del oddaje tudi voditeljica...

nagelsmann Ekipa24.si

Bomba iz Bayerna! Bavarski velikan zamenjal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin kot mračni Sauron iz Gospodarja prstanov: vazalske voditelje obdaroval s prstani

Deli na:
Putin kot mračni Sauron iz Gospodarja prstanov: vazalske voditelje obdaroval s prstani

Vladimir Putin z voditelji držav SNO. - Foto: Profimedia

Izzivi, varnostne grožnje in nesoglasja na ozemlju Skupnosti neodvisnih držav (SND) so vse večji, vendar so države pripravljene sodelovati, je včeraj ob začetku neformalnega vrha držav, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze, po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Ta si je zaradi ene svoje poteze na vrhu prislužil primerjave z zlobnežem Sauronom iz Gospodarja prstanov.

"Glavno področje sodelovanja med državami SND je ohranjanje varnosti in stabilnosti v naši skupni evrazijski regiji. Žal so izzivi in grožnje tu iz leta v leto večji, predvsem od zunaj," je opozoril.

Pri tem se je zahvalil voditeljem Azerbajdžana, Armenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana, da so sprejeli vabilo in prišli v Sankt Peterburg.

"Žal moramo priznati, da se med državami članicami SND pojavljajo spori. Toda najpomembneje je, da smo pripravljeni sodelovati in da bomo sodelovali," je ocenil.


Po njegovih besedah dejstvo, da so se zbrali, zgovorno priča o želji, da še naprej skupaj gradijo sodelovanje v okviru SND v duhu pristnega strateškega partnerstva, vzajemne koristi in ob upoštevanju interesov vseh držav.

Kot je dejal, države SND konstruktivno sodelujejo na področjih, kot so boj proti terorizmu in ekstremizmu, čezmejnemu kriminalu, nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami in korupciji.

Kot zanimivost omenimo, da je Putin osmerici voditeljev držav SNO podaril zlate prstane, devetega pa je obdržal zase. Ne gre prezreti vzporednic s slavnim Gospodarjem prstanov J. R. R. Tolkiena, v katerem glavni zlobnež Sauron ambiciozne vladarje človeških kraljestev obdaruje z magičnimi prstani, s katerimi jih priklene nase in iz njih zlagoma naredi sužnje, ki so se odzivali na vsako njegov muho.

Zase pa je Sauron prihranil še en poseben, najmočnejši prstan, uničenje katerega žene zgodbo Tolkienove trilogije. Putinov darilo je jasno izzvalo predvidljive šale – primerjave ruskega samodržca s Sauronom se ponujajo kar same.