bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin vrača Evropi udarec z odlokom o vizumskih omejitvah v povezavi z "neprijaznimi dejanji" tujih držav

Deli na:
Putin vrača Evropi udarec z odlokom o vizumskih omejitvah v povezavi z "neprijaznimi dejanji" tujih držav

Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok o uvedbi povračilnih vizumskih ukrepih v povezavi z "neprijaznimi dejanji" tujih držav. Ukrep, ki zadeva tudi države članice EU, je odgovor na uvedbo sankcij, ki so jih po ruski invaziji na Ukrajino proti Moskvi uvedle številne zahodne države.

Putin je odlok podpisal "zaradi potrebe po nujnem ukrepanju kot odgovor na neprijazno ravnanje Evropske unije", poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki navaja, da je bil dokument danes objavljen na uradnem portalu pravnih informacij.

Omenjeni odlok začasno odpravlja številne določbe sporazumov o poenostavitvi vizumskih postopkov z EU, Norveško, Dansko, Islandijo, Švico in Lihtenštajnom, še navaja Tass.

Odlok med drugim preklicuje večkratne enoletne vizume za uradne delegacije in novinarje ter večkratne petletne vizume za člane nacionalnih in regionalnih vlad, parlamentov in sodišč.

Putin je zunanjemu ministrstvu tudi naložil, naj uvede osebne omejitve za tujce in osebe brez državljanstva, ki zagrešijo "neprijazna dejanja" pri vstopu ali med bivanjem v državi "proti Ruski federaciji, njenim državljanom ali pravnim osebam", še navaja Tass.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že konec marca napovedal, da Rusija pripravlja ukrepe za omejitev vstopa za državljane t. i. neprijaznih držav, med drugim za vse članice EU, v odgovor na "neprijazna dejanja" številnih držav, ki so po ruski invaziji na Ukrajino proti njej uvedle sankcije.