pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin in Porošenko brez konkretnega napredka

Deli na:
Putin in Porošenko brez konkretnega napredka

Foto: Reuters

Pogovori predsednikov Rusije in Ukrajine Vladimirja Putina in Petra Porošenka so se v torek zvečer v Minsku končali brez konkretnega napredka za končanje konflikta na vzhodu Ukrajine. Putin je pri tem zmanjšal pomen prijetja desetih ruskih vojakov v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednika sta se pogovarjala na štiri oči več kot dve uri ob robu vrha evrazijske carinske unije v beloruski prestolnici, ki so se ga udeležili tudi visoki predstavniki EU.

Porošenko je pogovore označil kot težke in dejal, da pa so dali nekaj rezultata, vendar ne dovolj, da bi se končal več kot štirimesečni konflikt med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine.

Putin je izrazil pripravljenost Moskve, da bo storila vse za mirovni proces v Ukrajini, če se bo začel, zmanjšal pa je pomen prijetja desetih ruskih vojaških padalcev v Ukrajini.

Kot je dejal po pogovorih s Porošenkom, od ruskega obrambnega ministrstva še ni dobil informacij o dogodku, kolikor pa ve, so vojaki patruljirali ob meji z Ukrajino, tako da bi se lahko znašli na ukrajinskem ozemlju. Dodal je, da so tudi ukrajinski vojaki v preteklosti že zašli na rusko ozemlje. "Glede tega ni bilo nikoli problemov in upam, da tudi tokrat ne bo problemov z Ukrajino," je dejal.


Porošenko je na drugi strani zahteval konkretna dejanja in dejal, da so njegov mirovni načrt za končanje konflikta podprle vse strani v Minsku. "Zahtevamo odločne ukrepe, ki bi lahko prinesli mir v Ukrajino," je poudaril.

"Pripravljen bo načrt, da bi čim prej dosegli režim premirja, ki mora biti vsekakor dvostranskega značaja," je dejal Porošenko.

Ruski predsednik je še dejal, da sta se državi dogovorili za obuditev pogajanj o dobavi plina. Rusija je junija zaradi spora o cenah tega energenta zaprla plinsko pipico Ukrajini.

Putin je tudi zatrdil, da sta z ukrajinskim kolegom dosegla "določen dogovor" o napotitvi humanitarne pomoči na vzhod Ukrajine. Moskva je v ponedeljek namreč napovedala, da bo ta teden tja poslala še en humanitarni konvoj. Rusija je minuli teden brez odobritve Kijeva poslala v mesto Lugansk, ki je v rokah upornikov, okoli 230 tovornjakov s 1800 tonami domnevno humanitarne pomoči. Ukrajina je dejanje označila za invazijo.

To je bilo prvo dvostransko srečanje Putina in Porošenka od začetka junija, potekalo pa je ob robu zasedanja evrazijske carinske unije, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom. Ukrajina ima v carinski uniji status opazovalke.