zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Minsku naj bi danes podpisali sporazuma o prekinitvi ognja v Ukrajini

Deli na:
V Minsku naj bi danes podpisali sporazuma o prekinitvi ognja v Ukrajini

Foto: Reuters

V Minsku bodo danes po napovedih ukrajinskega predsednika Petra Porošenka podpisali sporazum o prekinitvi ognja, ki naj bi končal skoraj petmesečni konflikt na vzhodu Ukrajine. V beloruski prestolnici se bodo sešli predstavniki Ukrajine, Rusije, separatistov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Kot je ob robu vrha zveze Nato v Walesu napovedal Porošenko, bodo v Minsku podpisali dokument, ki predvideva postopno izvajanje mirovnega načrta za Ukrajino. Prva točka dokumenta po njegovih besedah predvideva prekinitev ognja.

Povedal je še, da bo v primeru sprejetja mirovnega načrta v Minsku danes ob 13. uri po srednjeevropskem času ukrajinskim silam na vzhodu države ukazal, naj ustavijo ogenj.

"Zdaj je pomembno, da imamo podporo Ovseja za opazovalno misijo in za takojšnjo izpustitev ujetnikov, ki jih zadržujejo "teroristi", da bo položaj na ukrajinsko-ruski meji znova pod nadzorom in da se umaknejo vse ruske sile," je v četrtek na vrhu Nata dejal ukrajinski predsednik. Dodal je, da se se obetajo zelo težka politična pogajanja.

"Upoštevati morate, da se o ukrajinski suverenosti, ozemeljski celovitosti in ukrajinski neodvisnosti ne bomo pogajali," je še dodal.

Voditelji uporniških regij Lugansk in Doneck so sporočili, da so pripravljeni odrediti ukaz o prekinitvi ognja, če bo dogovor v Minsku podpisan. Ob tem so dodali, da bodo predložili podrobnosti o tem, kako nameravajo sprte strani zagotoviti pogoje premirja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo predstavil svoj mirovni načrt za Ukrajino v sedmih točkah, čeprav Moskva v čas zanika vsakršno vpletenost v konflikt, ki divja na vzhodu te države.