Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin bo pred obletnico napada na Ukrajino Ruse prepričeval da zmaguje

Deli na:
Putin bo pred obletnico napada na Ukrajino Ruse prepričeval da zmaguje

Ruski predsednik Vladimir Putin. - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin bo imel danes, tri dni pred prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, nagovor o stanju v državi. Po napovedih Kremlja bo govoril o posebni vojaški operaciji v Ukrajini, kot v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini, pa tudi o gospodarskih in socialnih razmerah v državi.

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitirja Peskova bo Putin v nagovoru obravnaval trenutne gospodarske in socialne razmere v državi. Zaradi zahodnih sankcij je rusko gospodarstvo namreč pod velikim pritiskom, številni Rusi pa naj bi se pritoževali zaradi naraščajočih cen in visokih življenjskih stroškov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To bo Putinov 18. redni nagovor o stanju v državi. Nazadnje ga je ruski predsednik imel aprila 2021, medtem ko ga je decembra lani zaradi ustavnih razlogov in natrpanega urnika preložil. Tedaj je prav tako odpovedal vsakoletno tradicionalno novinarsko konferenco, na kateri odgovarja na vprašanja novinarjev in javnosti.

Nekateri mediji so ugibali, da se je želel Putin s preložitvijo izogniti neprijetnim vprašanjem o vojaških porazih v Ukrajini. Šlo je namreč za potezo brez primere za Putina, ki je s svojimi letnimi govori nadaljeval tudi v času pandemije covida-19.

Letošnji Putinov nagovor nestrpno pričakujejo po vsem svetu, ne le zaradi vojne v Ukrajini, temveč tudi zaradi predsedniških volitev, ki bodo v Rusiji predvidoma potekale čez nekaj več kot leto dni. Številni pričakujejo, da se bo Putin, ki je v ta namen že spremenil rusko ustavo, znova potegoval za predsedniški položaj.