markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Svet

Ruska raketa razdejala otroško bolnišnico v Kijevu

Deli na:
Ruska raketa razdejala otroško bolnišnico v Kijevu

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v Ukrajini, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov - Foto: Profimedia

Obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu v ponedeljek neposredno zadela ruska raketa, so danes ocenili predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini. Bolnišnica je bila ena od številnih stavb v več mestih, ki so v silovitih ruskih napadih utrpele škodo, po vsej državi je bilo ubitih več deset ljudi.

Kot je dejala vodja misije visokega komisariata ZN za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je sicer potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa neposredno zadane bolnišnico.

V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je sicer v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in zatrdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina medtem trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete.

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov, ki jih je ruska vojska v ponedeljek usmerila v več mest v državi, tudi Kijev.



Skupno je bilo v enih najbolj smrtonosnih napadov v zadnjih mesecih ubitih 38 ljudi, vključno s štirimi otroki, 190 je bilo ranjenih, je danes na omrežju X javil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Vse paciente kijevske otroške bolnišnice so po njegovih besedah premestili v druge zdravstvene ustanove. Več deset reševalcev je medtem po poročanju AFP še ponoči morebitne preživele iskalo pod ruševinami.

O zadnjih ruskih napadih na Ukrajino bo danes razpravljal Varnostni svet ZN, si je pa napad na bolnišnico že prislužil številne obsodbe svetovnih voditeljev.

Predsednik ZDA Joe Biden je po poročanju BBC menil, da gre za grozljiv opomnik ruske brutalnosti. Napovedal je tudi okrepitev ukrajinske zračne obrambe, ki jo bodo ZDA po njegovih besedah naznanile na vrhu zveze Nato, ki se danes začenja v Washingtonu.