pištola Svet24.si

V Mariboru so po sporu med 56-letnikom in ...

prometna-nesreča, avto Svet24.si

Foto: V Radečah z avtom s ceste in na streho

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

profimedia-0889566307 Reporter.si

Trump preživel poskus atentata, napadalec ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Svet

Ruska raketa razdejala otroško bolnišnico v Kijevu

Deli na:
Ruska raketa razdejala otroško bolnišnico v Kijevu

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v Ukrajini, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov - Foto: Profimedia

Obstaja velika verjetnost, da je otroško bolnišnico v Kijevu v ponedeljek neposredno zadela ruska raketa, so danes ocenili predstavniki misije Združenih narodov v Ukrajini. Bolnišnica je bila ena od številnih stavb v več mestih, ki so v silovitih ruskih napadih utrpele škodo, po vsej državi je bilo ubitih več deset ljudi.

Kot je dejala vodja misije visokega komisariata ZN za človekove pravice v Ukrajini Danielle Bell, je sicer potrebna še natančnejša preiskava, a s posnetka je po njenih besedah razvidno, kako raketa neposredno zadane bolnišnico.

V izjavi za novinarje v Ženevi je ocenila, da gre za enega najbolj nezaslišanih napadov od začetka ruske agresije na Ukrajino februarja 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je sicer v ponedeljek zanikala, da bi ciljala bolnišnico, in zatrdila, da so jo zadeli delci ukrajinske protizračne rakete. Ukrajina medtem trdi, da so na prizorišču našli ostanke ruske vodene rakete.

Bolnišnica Ohmatdit, največja pediatrična zdravstvena ustanova v državi, je bila deloma uničena v valu ruskih napadov, ki jih je ruska vojska v ponedeljek usmerila v več mest v državi, tudi Kijev.Skupno je bilo v enih najbolj smrtonosnih napadov v zadnjih mesecih ubitih 38 ljudi, vključno s štirimi otroki, 190 je bilo ranjenih, je danes na omrežju X javil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Vse paciente kijevske otroške bolnišnice so po njegovih besedah premestili v druge zdravstvene ustanove. Več deset reševalcev je medtem po poročanju AFP še ponoči morebitne preživele iskalo pod ruševinami.

O zadnjih ruskih napadih na Ukrajino bo danes razpravljal Varnostni svet ZN, si je pa napad na bolnišnico že prislužil številne obsodbe svetovnih voditeljev.

Predsednik ZDA Joe Biden je po poročanju BBC menil, da gre za grozljiv opomnik ruske brutalnosti. Napovedal je tudi okrepitev ukrajinske zračne obrambe, ki jo bodo ZDA po njegovih besedah naznanile na vrhu zveze Nato, ki se danes začenja v Washingtonu.