joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Nimamo interesa napasti Poljske ali Latvije

Deli na:
Putin: Nimamo interesa napasti Poljske ali Latvije

Vladimir Putin - Foto: TCN

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek objavljenem intervjuju s spornim ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonom dejal, da mora Zahod razumeti, da je Rusijo v Ukrajini nemogoče premagati. Je pa zavrnil možnost ruskega napada na Poljsko ali Latvijo in nakazal možnost dogovora o izpustitvi novinarja Evana Gershkovicha.

Intervju nekdanjega voditelja televizije Fox News je bil objavljen tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, gre pa za prvi intervju na štiri oči s Putinom, ki ga je opravil nekdo iz zahodnih medijev po letu 2019.

Vendar je Carlson, ki je blizu bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, postavil le malo težkih vprašanj in večinoma poslušal, medtem ko ga je voditelj Kremlja poučeval o svojih pogledih na rusko zgodovino in prikazoval državo kot žrtev zahodnih zarot in prevar.

Putin je v pogovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, zagovarjal svojo odločitev o napadu na Ukrajino februarja 2022 in sporočil Zahodu, da naj se zaveda, da Rusije tam ni mogoče premagati.

"Do zdaj je bilo slišati razburjenje in kričanje o povzročitvi strateškega poraza Rusiji na bojišču. Zdaj pa očitno prihajajo do spoznanja, da je to težko doseči, če je sploh mogoče. Po mojem mnenju je to nemogoče," je dejal.

Ameriškemu kongresu, kjer Trumpovi republikanci ovirajo nadaljevanje pomoči Ukrajini, pa je sporočil, da se vojna lahko konča, če Američani Ukrajini več ne bodo dostavljali orožja.Na vprašanje, ali bi morebitna Trumpova zmaga na ameriških volitvah kaj spremenila, je Putin odgovoril, da ne, ker da ne gre za voditelje ampak ameriško politiko.

Na vprašanje, ali bi Moskva razmišljala o napadu na druge države v regiji - članici Nata Poljsko in Latvijo - ali na splošno na evropski celini, je Putin odgovoril, da to ne pride v poštev.

"Poljska, Latvija ali kaj drugega nas ne zanima. Zakaj bi to storili? Preprosto nimamo nobenega interesa," je dejal Putin in dodal, da bi do vojne s Poljsko lahko prišlo le, če bi Poljska napadla Rusijo.

Putin je še nakazal, da je mogoče doseči dogovor glede zaprtega novinarja časnika Wall Street Journal Evana Gershkovicha. "O določenih pogojih se pogovarjamo prek posebnih služb," je dejal, hkrati pa vztrajal, da je novinar vohun, kar časopis in ameriška vlada odločno zanikata.

Carlson Putina ni izzval glede njegovega odnosa s Trumpom, ki je Putina večkrat javno hvalil in ni obsodil invazije na Ukrajino. Biden je Putina označil za vojnega zločinca.