zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pusićeva: Hrvaška ne more sama poskrbeti za več deset tisoč beguncev

Deli na:
Pusićeva: Hrvaška ne more sama poskrbeti za več deset tisoč beguncev

Foto: Bobo

Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić je včeraj dejala, da Hrvaška lahko poskrbi za nekaj tisoč migrantov, medtem ko bi v primeru prihoda več deset tisoč beguncev zahtevala pomoč drugih držav. Dejala je, da večina migrantov doživlja Hrvaško kot tranzitno državo, a nobenega ne bodo silili, naj gre čez mejo.

Pusićeva je dejala, da se Hrvaška pogovarja z nekaterim državam v Evropi in drugod, da bi Zagrebu pomagale, če bo država soočena z več deset tisoč begunci. V pogovoru za hrvaško televizijo HTV je spomnila, da bi v tem primeru lahko računali tudi s finančno podporo EU. Ocenila je, da bo na Hrvaško zagotovo prišlo več ljudi, kot je to v svojih kvotah Zagrebu podelil Bruselj.

Do približno 21. ure je Hrvaška sprejela 1191 osebo, so sporočili iz hrvaškega notranjega ministrstva. Med njimi je 818 moški 189 žensk in 184 otrok.

Deloma gre za ekonomske migrante, deloma pa za ljudi, ki se rešujejo pred vojno in prosijo za azil, je dejala Pusićave. Kot je ocenila, večina vidi Hrvaško kot tranzitno državo in si želi priti v Nemčijo.

"Ne morete jih s silo ustaviti, saj ljudje niso prišli na Hrvaško, da bi tu tudi ostali," je dejala. Izpostavila je, da bodo vsi dobili namestitev in ustrezno pomoč v hrani in zdravstveni oskrbi ter da se bodo prosto gibali, medtem ko čakajo na odločitev o svojem statusu.

Na vprašanje o skrbeh Slovenije, da bi migrante usmerili proti svoji zahodni sosedi, je Pusićeva odgovorila, da ljudje ne morejo ilegalno vstopiti v Slovenijo, da pa lahko vstopijo zakonito in se tam prijavijo.

"Ne bomo nikogar nezakonito porivali čez mejo, absolutno ne", je odgovorila.

Vodja hrvaške diplomacije je še dejala, da je Hrvaška prva država, ki izvaja vse administrativne ukrepe za ljudi, ki so prišli čez Balkan.

Medtem sta se včeraj zvečer v Beogradu srečala notranja ministra Srbije in Hrvaške Nebojša Stefanović in Ranko Ostojić. Zmenila sta se, da bosta policiji obeh držav v nenehnem stiku, da bi čim boljše spremljali stanje na terenu potem ko je Madžarska zaprla mejo proti Srbiji.