cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanovićev "plan B": Hrvaška bo migrante usmerila proti Madžarski in Sloveniji

Deli na:
Milanovićev "plan B": Hrvaška bo migrante usmerila proti Madžarski in Sloveniji

Foto: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da Hrvaška zaradi velikega prihoda migrantov na Hrvaško v preteklih dveh dneh ne more sprejeti več ljudi. Napovedal je "plan B", ki pomeni, da migrantov ne bodo več registrirali, ampak jih bodo organizirano preusmerjali proti Madžarski in Sloveniji.

"Ljudje, ki prihajajo, se ne bodo mogli zadrževati na Hrvaškem. Dobili bodo vodo, hrano in medicinsko oskrbo, če so zboleli", je dejal Milanović. Povedal je, da morajo skrbeti za hrvaške interese ter da ne smejo ogrožati gospodarstva, predvsem ko gre za promet in turizem.

Na novinarsko vprašanje ali bodo organizirali prevoz migrantov proti Sloveniji in Madžarski, je pritrdil in dejal, da je Madžarska bližje.

Povedal je, da je bil v stiku s Slovenijo, v kateri naj po njegovih besedah ne bi razmišljali o morebitnem valu migrantov, dokler se ni zgodil pred njenimi vrati. "Ne vidim, kje je problem, da ljudje gredo čez Slovenijo ali Madžarsko, a niso dovolj čisti? Če Nemčija ne vidi problema v tem, da sprejme migrante, zakaj Madžarska in Slovenija delata probleme," je vprašal Milanović.

Ob tem je spomnil na izjave nemške kanclerke Angele Merkel, da je treba pokazati prijateljski obraz do migrantov, kar je bilo po njegovi oceni tudi določeno povabilo migrantom, naj pridejo v Nemčijo.

Kot je poudaril, Hrvaška ne bo gradila zidov na svoji meji niti hujskala psov na migrante, temveč jim bo pomagala, da se napotijo tja, kamor so namenili, v države zahodne in severne Evrope.

Od srede do danes do 9. uri zjutraj je na Hrvaško prišlo iz Srbije 14.052 migrantov, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Zunanja ministrica Vesna Pusić pa je medtem sporočila še, da je doslej za azil na Hrvaškem zaprosila samo ena ženska z otroki.

Pusićeva je tudi zavrnila varnostne pomisleke, češ da so med begunci pomešani tudi teroristi. Kot je poudarila, se "teroristi preko Sredozemskega morja ne vozijo v preluknjanih čolnih, ampak z letali". Prepričana je, da nihče od teroristov ne tvega, da bi se utopil na poti, in da se na ta način zgolj zastrašuje ljudi.