evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Migrantska politika EU je ritualni samomor"

Deli na:
"Migrantska politika EU je ritualni samomor"

Foto: Getty Images

EU s svojo migrantsko politiko dela ritualni samomor, je danes dejal slovaški premier Robert Fico in države članice pozval, naj hitro ustavijo pritok migrantov. Fico, sicer znan po svoji protimigrantski retoriki, je za češki časnik Pravo dejal, da je treba najprej ustaviti pritok ilegalnih migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Občutek imam, da v EU delamo ritualni samomor in pri tem samo gledamo naprej," je dejal 51-letni levo usmerjeni politik, čigar stranki se obeta zmaga na marčevskih parlamentarnih volitvah.

"Če bo trajalo do konca leta 2016 ali do 2017, da Evropa vzpostavi načrtovano varovanje meja in obalno stražo, bo EU pokončala samo sebe," je poudaril Fico in dodal, da ima Slovaška že pripravljenih 300 policistov za prerazporeditev na schengensko mejo.

"Pogosto se soočamo s težavnimi posledicami lastnih odločitev in govorimo o kvotah, ki nimajo smisla. Medtem pa v Evropo vsak dan prispe na tisoče migrantov," je opozoril Fico.

Slovaška je sicer tako kot Madžarska proti EU že vložila tožbo zaradi po njihovem mnenju neustreznih kvot za razporeditev migrantov med posameznimi članicami. Po Ficovih besedah se je sistem namreč izkazal za "popoln polom", integracija tisočev migrantov v slovaško družbo pa ni mogoča.

"Če nas, gledano po začasnih ali stalnih kvotah, nekdo prisili v sprejem 50.000 ljudi s popolnoma različnimi navadami in veroizpovedmi - in večinoma gre za mlade moške - si ne predstavljam, kako bi jih lahko integrirali. Ne moremo," je poudaril slovaški premier. "Končali bi v prostoru s svojimi lastnimi življenji in pravili in to je razlog, zakaj je ta ideja napačna in neuresničljiva," je še dejal.