Revija Reporter
Svet

Katalonski župani v Bruslju protestirali v podporo Puigdemontu

STA

8. nov. 2017 6:00

Deli na:

Carles Puigdemont na katalonskih ulicah po tem, ko so ga španske oblasti odstavile.

Reuters

V Bruslju se je včeraj zbralo okoli 200 katalonskih županov, ki so na shodu podprli odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta.

Hkrati so kritizirali osrednjo vlado v Madridu, špansko pravosodje in policijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po oceni organizatorja je v belgijsko prestolnico včeraj prispelo okoli 200 županov. Pred shodom so imeli politiki po poročanju medijev termin v Evropskem parlamentu, nato pa so se zbrali pred stavbo Evropske komisije. Medtem ko so dvigali plakate z napisom Svoboda za politične zapornike, so peli katalonsko himno in vzklikali "svoboda".

Puigdemont, ki je še vedno v Belgiji, je včeraj za katalonski radio dejal, da je zbežal v Bruselj, ker je Španija pripravljala "val represije in nasilja", za katerega bi bili odgovorni podporniki samostojnosti. Dodal je, da on in štiri ministri v Bruslju predstavljajo katalonsko vlado v izgnanstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku, članom njegove vlade in nekaj članom parlamenta minuli teden vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja jim grozi do 30 let zapora.

Ker se Puigdemont in štiri ministri minuli četrtek niso zglasili pred sodiščem v Madridu, je Španija dan kasneje proti njim izdala evropski priporni nalog zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. Predsednik katalonske vlade in štirje ministri so se nato v nedeljo prostovoljno predali belgijskim oblastem. Te so odločile, da lahko peterica na odločitev belgijskega sodišča o njihovi izročitvi Španiji počaka na prostosti.