cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prvi mož SPD stranko poziva h kompromisom v pogajanjih z Merklovo

Deli na:
Prvi mož SPD stranko poziva h kompromisom v pogajanjih z Merklovo

Foto: Reuters

Prvi mož nemških socialdemokratov (SPD) Sigmar Gabriel je danes svojo stranko pozval k pripravljenosti na kompromise v koalicijskih pogajanjih s krščanskimi demokrati (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel. Po njegovem prepričanju bi bilo iluzorno pričakovati, da bi Merklova v koalicijski pogodbi pristala na 100 odstotkov programa SPD.

"Si lahko stranka, kot je SPD, privošči, da reče vse ali nič? Po mojem mnenju je to napačno," je Gabriel dejal na kongresu berlinskih socialdemokratov, ki so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kritični do morebitne velike koalicije.

Kljub temu je Gabriel vnovič jasno povedal, da ne bo prišlo do nikakršnega podpisa koalicijske pogodbe brez dogovora o uvedbi minimalne plače v višini, 8,5 evra na uro. Med cilje stranke je med drugim pridal še izenačitev pokojnin na vzhodu in zahodu države, možnost dvojnega državljanstva in izenačitev istospolnih partnerstev in zakonske zveze.

Tudi sama Merklova je danes zatrdila, da koalicijska pogajanja med strankama ne bodo propadla pri vprašanju minimalne plače. "Vemo, da moramo biti pri vprašanju minimalne plače pripravljeni na kompromis. Smo realistični," je na deželnem kongresu stranke v zvezni deželi Mecklenburg-Predpomorjanska dejala Merklova.