benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

SPD s previdnim odzivom na ponudbo koalicijskih pogovorov z Merklovo

Deli na:
SPD s previdnim odzivom na ponudbo koalicijskih pogovorov z Merklovo

Foto: Reuters

Nemški socialdemokrati (SPD), ki so na nedeljskih volitvah zasedli drugo mesto, so bili v odzivu na ponudbo koalicijskih pogajanj s strani zmagovalke volitev, nemške kanclerke Angele Merkel, previdni. Kot je dejal predsednik SPD Sigmar Gabriel, oblikovanje velike koalicije z njenimi krščanskimi demokrati "ni že vnaprej odločeno ali avtomatsko".

"SPD se ne postavlja v vrsto, da bi postala naslednja stranka, ki bi jo uničilo sodelovanje v koaliciji z Merklovo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa novinarjem v Berlinu dejal Gabriel.

Preden se pogajanja sploh lahko začnejo, mora Merklova po njegovih besedah "povedati, kaj hoče za Nemčijo in kakšno politiko hoče voditi".

Krščanski demokrati CDU/CSU so namreč slavili na nedeljskih volitvah v Nemčiji, vendar niso dobili absolutne večine, tako da bo morala Merklova sestaviti novo koalicijo. Njeni dosedanji koalicijski partnerji liberalci (FDP) niso prestopili parlamentarnega praga.

Merklova je danes dejala, da je "odprta" za pogajanja s socialdemokrati (SPD) o oblikovanju velike koalicije in je že stopila v stik z Gabrielom. Pripravljena je tudi na pogovore z drugimi strankami, je dodala.

V sestrski stranki CDU CSU naj bi bili sicer naklonjeni veliki koaliciji z SPD. Kot je po zasedanju vodstva stranke danes v Münchnu dejal predsednik stranke Horst Seehofer, v vodstvu stranke "ne obstaja nikakršna pripravljenost" na koalicijo z Zelenimi.

Konservativna krščanska unija CDU/CSU je na volitvah osvojila 41,5 odstotka glasov, socialdemokrati 25,7, Levica 8,6, Zeleni pa 8,4 odstotka.