Hajni Blagne Dobra karma

Mlajši brat Helene Blagne že 40 let živi ...

dolge Svet24.si

Okužbo potrdili tudi pri poslanki SDS Evi Irgl

urban vertacnik silvo gorenc pl Reporter.si

Od odvetnika nekdanjega šefa Udbe do ustavnega ...

sneg, sneženje, ljubljana Svet24.si

Meteorologi napovedujejo obilno snežno pošiljko,...

jajca Necenzurirano

Špekulativni kapital v boju za slovenska jajca

halid Odkrito.si

Če ne more peti v 'kafani', bo pa v pekarni

mirjana gajski Njena.si

Ljubezen po domače: Mirjana povedala svojo plat ...

Svet

Prvi mož Ericssona v bran Huaweiju

Deli na:
Prvi mož Ericssona v bran Huaweiju

Huawei se je znašel pod plazom kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi kitajski vladi omogočal prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. - Foto: Reuters

Generalni direktor švedske telekomunikacijske družbe Ericsson Börje Ekholm je odločitev švedske vlade, ki je kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huaweiju prepovedala sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G, označil kot neprimerno z vidika konkurence in proste trgovine. Kot je dejal, bi prepoved Huaweija dolgoročno lahko škodovala vsem.

Kot je po poročanju časnika Financial Times dejal Ekholm, so odprti trgi in poštena konkurenca za podjetja zelo pomembni. "Spadam med tiste, ki verjamejo, da konkurenca podjetjem dolgoročno koristi. Kratkoročno lahko res boli, dolgoročno pa bomo zaradi konkurence inovativnejši in bomo lahko strankam ponudili boljše izdelke," je poudaril.

Posvaril je tudi pred upočasnjevanjem uvajanja tehnologije 5G. Kot je dejal, so bili pri 4G najhitrejši Američani in Kitajci, zato Evropa ne bi smela dopustiti, da bo tako tudi pri 5G. Omejevanje posameznih ponudnikov tehnologije 5G pa njeno uvajanje nedvomno upočasnjuje, je dodal.

Švedsko sodišče je odločitev, da Huawei ne sme sodelovati pri vzpostavljanju omrežja 5G na Švedskem, nedavno sicer suspendiralo. Huawei je izpodbijal argumentacijo tamkajšnjega telekomunikacijskega organa PTS, češ da podjetje predstavlja varnostno tveganje za državo. Sodišče je zahtevalo dodatna pojasnila, ki bi utemeljila prepoved.

Švedska se je za prepoved odločila, potem ko so ZDA krepile pritisk na zavezniške države, da Huawei umaknejo iz telekomunikacijske infrastrukture. V Washingtonu namreč trdijo, da Peking opremo Huaweija uporablja za vohunjenje, kar tako Kitajska kot Huawei ostro zanikata.

Po Veliki Britaniji je bila Švedska druga država v Evropi in prva v EU, ki se je odločila za prepoved.

Loading...