900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prvi med "socialisti": Slovenci po kupni moči prehiteli Čehe in celo Japonce!

Deli na:
Prvi med "socialisti": Slovenci po kupni moči prehiteli Čehe in celo Japonce!

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay

Spomladi letos smo pisali, da se je po tedanjih podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Slovenija po kupni moči na prebivalca zopet zavihtela na prvo mesto med nekdanjimi socialističnimi državami vzhodne Evrope. Torej smo takrat prehiteli Češko. Po zadnjih podatkih pa je za nami zaostala tudi Japonska.

Češka nam je primat na tem področju med nekdanjimi vzhodnoevropskimi državami vzela pred dobrim desetletjem. Spomladi smo ji »vrnili udarec«. Hkrati smo prehiteli Španijo in bili nekoliko za Italijo. Tik prek nami je bila po standardu kupne moči Japonska, kjer imajo seveda veliko višje plače, vendar so tudi cene izredno visoke, kar jim znižuje kupno moč.

Po zadnjih podatkih IMF pa je Slovenija zdaj po kupni moči na prebivalca prehitela tudi Japonsko. Naša država ima tako bruto domači proizvod na prebivalca glede na standard kupne moči 49.968 ameriških dolarjev in je na 33. mestu med prek 200 državami. Japonska je na 36. mestu s kupno močjo 48.813 dolarjev na prebivalca.

Pred Japonci so zdaj tudi Čehi z 48.919 dolarji na prebivalca. Med nekdanjimi socialističnimi državami je Litva tretja – 46.159 dolarjev. Naša zahodna soseda Italija pa ima 51.062 dolarjev na prebivalca. Glede na trende zniževanja razlike bomo Italijane po kupni moči v nekaj letih presegli.

Naši severni sosedi Avstrijci so na visokem 14. mestu na svetu – 66.680 dolarjev na prebivalca. Madžari so pri 42.132 dolarjih, na Hrvaškem pa so po kupni moči pri 37.550 dolarjih na prebivalca. V Srbiji je ta številka 24.084 dolarjev, v BiH 17.899 dolarjev. Največja evropska gospodarska sila Nemčija ima 63.835 dolarjev na prebivalca po kupni moči.

Prvi na svetu je Luksemburg (141.587 dolarjev), Švica je peta (84.469 dolarjev), ZDA so osme (75.180 dolarjev). Kitajska je država z največjo kupno močjo na ravni države, vendar je ta na prebivalca še vedno precej nižja kot v zahodnih državah – trenutno je 21.291 dolarjev na prebivalca.

Dodajmo še naslednje: seveda sedanja visoka inflacija znižuje kupno moč v Sloveniji, vendar se z visoko inflacijo in zniževanjem gospodarske rasti soočajo tudi drugod po svetu. Relativno se torej Slovenija le odreže nekoliko bolje kot nam primerljive države, zato tudi boljši položaj na lestvici IMF.