GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Interna anketa: Logar bi s svojo stranko še najbolj ogrozil SDS. Mu bo Janša sploh dovolil, da jo ustanovi?

Deli na:
Interna anketa: Logar bi s svojo stranko še najbolj ogrozil SDS. Mu bo Janša sploh dovolil, da jo ustanovi?

Anže Logar ustanavlja Platformo sodelovanja - Foto: Twitter

Anže Logar jutri ustanavlja svoje društvo Platforma sodelovanja. Pridobili smo podatke iz interne ankete agencije Ninamedia, ki je raziskovala, kakšen uspeh bi lahko dosegla njegova stranka.

Anketirance so spraševali, ali naj Logar ustanovi novo stranko ali naj prevzame vodenje SDS. Več kot 41 odstotkov anketirancev je odgovorilo, da naj ustanovi stranko, okoli tretjina pa, da naj prevzame SDS. Pri tem je zanimivo, da se je za drugo možnost, torej da naj vodstvo SDS prevzame Logar, izreklo kar 57,5 odstotka tistih, ki so v anketi navedli, da bi volili SDS.

Prav tako je velik interes volivcev SDS, da Logar ustanovi svojo stranko, za kar se jih je v anketi izreklo 36,6 odstotka. Podobne rezultate so dobili tudi pri volivcih NSI oziroma tistih, ki bi trenutno glasovali za NSI. Med njimi se jih je 33,3 odstotka izreklo za to, da Logar ustanovi svojo stranko, 58,3 odstotka pa da prevzame vodenje SDS.

V anketi je večina vprašanih menila tudi, da bi se moral Logar v primeru ustanovitve svoje stranke jasno in nedvoumno opredeliti glede svoje povezave z Janezom Janšo in SDS. Tako jih meni 75,1 odstotka vseh vprašanih, celo 56,9 odstotka volivcev SDS.

Na vprašanje, kolikšna je verjetnost, da bi volili novo stranko, ki bi jo ustanovil Logar, jih je deset odstotkov odgovorilo, da bi jo zagotovo volili, dobrih 23 odstotkov pa, da bi jo verjetno. Na slednje vsekakor še težje računa kot na tiste, ki so odgovorili »zagotovo«, sploh ker novim strankam ponavadi na začetku ankete vedno namerijo veliko več, kot potem dosežejo na volitvah. To pomeni, da je njegov realen domet nekje okoli deset odstotkov, kolikor jih je na volitvah leta 2011 dosegla Državljanska lista Gregorja Viranta.

Še bolj zanimive rezultate so pokazali odgovori volivcev posameznih strank, saj bi Logarjeva stranka najbolj posegla v SDS, nekoliko pa tudi v NSI. Da bi zagotovo volili Logarjevo stranko, se je izreklo kar 23,5 odstotka volivcev SDS in 16,7 odstotka volivcev NSI. Da jo volili verjetno, pa se je izreklo malo manj kot 40 odstotkov tako volivcev NSI kot volivcev SDS.

Vladnim strankam praktično ne bi posegel v volilni bazen, morda bi prepričal okoli dva odstotka volivcev Gibanja Svoboda in SD, pri Levici pa skoraj nikogar. Nekoliko več možnosti bi imel med neopredeljenimi volivci, kjer med različnimi skupinami (ne vem, ne bi volil) odgovor »zagotovo« doseže tudi do okoli devet odstotkov, pri »verjetno« pa skoraj 30 odstotkov. Delež neopredeljenih se giblje med četrtino in tretjino volivcev, so pa to najbolj negotova skupina ljudi, ki se odloča z danes na jutri.

Vse to pomeni, da z rezultati ankete zagotovo niso najbolj zadovoljni v SDS, zlasti njihov predsednik Janez Janša, saj bi mu lahko Logar s svojo stranko onemogočil (relativno) zmago, hkrati pa mu ne bi prinesel dovolj novih volivcev, da bi lahko še četrtič sestavil svojo vlado. Še posebej, če bo NSI držala svojo obljubo in  njeni poslanci ne bodo več dali glasov Janši. Zato je povsem mogoče, da mu bo ustanovitev stranke tik pred volitvami preprečil prvak SDS.

Vprašanje pa je tudi, koliko političnega kapitala bo sploh Logar ohranil do volitev, saj se je že od decembra lani zmanjšalo število volivcev, ki bi ga »zagotovo« volili. Takrat bi Logar dobil 21 odstotkov glasov, od teh bi ga z največjim deležem podprli volivci SDS (59 odstotkov) in volivci NSI (37 odstotkov).

Politični kapital Anžeta Logarja kopni kot sneg, v treh mesecih se je prepolovil

Največ političnega kapitala je Logar izgubil prav z oklevanjem, saj je zadnja anketa pokazala, da volivci menijo, da je svojo platformo ustanovil prepozno in da bi tudi z njo moral narediti veliko več od napovedanega. Ne nazadnje, tudi pri imenu svojega društva ni bil ravno izviren. Pravzaprav mu ga je dal novinar portala N1 Miha Orešnik, ko ga je decembra lani v ekskluzivnem intervjuju po kopici nejasnih odgovorov vprašal, ali bo ustanovil »novo civilnodružbeno platformo«, nato pa smo to »platformo« povzemali še vsi drugi mediji in na koncu še sam Logar.

Ekskluzivni intervju z Anžetom Logarjem: Na pragu česa velikega smo? (VIDEO)

Foto: Fa - Objava Anžeta Logarja na facebooku