tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protestniki v Kairu prebili ograjo okoli predsedniške palače

Deli na:
Protestniki v Kairu prebili ograjo okoli predsedniške palače

Foto: Reuters

V Kairu je včeraj na tisoče protestnikov, ki nasprotujejo egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju, prebilo bodečo žico okrog predsedniške palače, medtem ko v samo palačo vendarle niso uspeli vdreti. Mursijev podpredsednik pa je medtem nakazal možnosti kompromisa, ki naj bi pomiril napetosti v globoko razdeljenem Egiptu.

Kordon vojakov je protestnikom, potem ko so ti prebili ograjo iz bodeče žice okrog palače, preprečil, da bi se približali glavnemu vhodu v palačo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Skupina protestnikov je medtem uspela z grafiti, kakršna sta "Odidi Morsi" in "Dol z Muslimansko bratovščino" popisati zunanje zidove predsedniške palače.

O nasilju z včerajšnjih protestov ne poročajo, še piše AFP. A kot dodaja, so napetosti velike, potem ko so v sredo na istem mestu izbruhnili spopadi med nasprotniki in privrženci predsednika, v katerih je bilo ubitih sedem, ranjenih pa več kot 600 ljudi. V pripravljenosti je bilo več vojaških tankov, ki pa proti protestnikom niso posredovali.

Egiptovski podpredsednik Mahmud Meki je medtem včeraj zvečer nakazal, da bi Mursi vendarle lahko pristal na preložitev referenduma o osnutku nove ustave, ki je sedaj napovedan za 15. december, na kasnejši datum, če to ne bo za seboj povleklo nobenih pravnih posledic.



Kot je pojasnil Meki, slednje pomeni, da bi morala opozicija obenem jamčiti, da kasneje ne bo izpodbijala zakonitosti referenduma z argumentom, da ta ni bil izveden v roku dveh tednov od dneva, ko predsednik uradno prejme zahtevo zanj, kot to predvideva referendumska zakonodaja.

Spremembe predloga ustave in s tem povezano odložitev referenduma zahtevajo protestniki in sekularna opozicija, predsednik pa je to zaenkrat zavračal. Še v četrtek je Mursi odločno zatrdil, da referendum 15. decembra bo, nakar je opozicijska koalicija zavrnila možnost dialoga, ki ji ga je s ciljem pomiriti krvave proteste predlagal Mursi.

Da bi se lahko Mekijeva napoved uresničila, potrjuje včerajšnje sporočilo egiptovske volilne komisije, da je bilo za ta konec tedna napovedano glasovanje o ustavi za Egipčane, ki živijo v tujini, preloženo na sredo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.