zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Nastja Pesek Odkrito.si

Nastja Pesek ne skriva, da uživa v novi vlogi

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Svet

Prosilci za azil spet navalili na Nemčijo

Deli na:
Prosilci za azil spet navalili na Nemčijo

Foto: arhiv Reporterja

V Nemčiji so lani zabeležili največ novih prošenj za azil od leta 2017. Glede na podatke nemškega urada za migracije in begunce (Bamf) so lani prosilci vložili 190.800 prošenj, leta 2017 jih je bilo več kot 222.600, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lani je 148.000 tujcev prvič vložilo prošnjo za azil. Pri okoli 17 odstotkih prošenj je šlo za otroke, mlajše od enega leta, ki so se rodili v Nemčiji, je razvidno iz podatkov Bamf, ki jih je dpa pridobila pred uradno objavo.

Po podatkih notranjega ministrstva je bilo največ prosilcev lani iz Sirije, in sicer več kot 70.000. Podoben trend vztraja že leta, spodbudila pa ga je državljanska vojna v Siriji.

Povečalo se je tudi število Afganistancev, ki so zbežali iz domovine, potem ko so talibani prevzeli oblast lani avgusta. Lani je tako za azil zaprosilo več kot 31.000 Afganistancev.

Leta 2020 so v Nemčiji zabeležili 122.000 prošenj za azil, vendar notranje ministrstvo opozarja, da je na nižje številke vplivala predvsem pandemija covida-19 in omejitve potovanj.