podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

S falconom pripeljali tretje srce za presaditev v poldrugem mesecu

Deli na:
S falconom pripeljali tretje srce za presaditev v poldrugem mesecu

Foto: undefined

Posadka Slovenske vojske in ekipa programa Slovenija transplant sta minulo noč z vladnim letalom falcon iz Berlina uspešno pripeljali srce, namenjeno presaditvi. To je že tretje prepeljano srce v zadnjem mesecu in pol, je sporočil tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez.

Zavod RS za presaditve organov in tkiv - Slovenija transplant je dogovor, na podlagi katerega lahko vladno letalo falcon najema za prevoz organov za presaditev, sklenilo z ministrstvom za obrambo marca letos. Kot so takrat pojasnili, bo dogovor olajšal težave z dosegljivostjo primernih letal, zavod pa pozitivne učinke pričakuje tudi na finančnem področju.

Direktorica zavoda Slovenija transplant Danica Avsec je takrat pojasnila, da bodo letalo falcon najemali za nujne prevoze srca iz držav članic Eurotransplanta, morda pa tudi iz katere od drugih držav EU. V preteklosti se je namreč že zgodilo, da je tuja država Sloveniji ponudila srce, ki ga iz različnih razlogov ni mogla uporabiti sama, a prevoz zaradi večjih razdalj ni bil mogoč.

V Sloveniji je bila prva presaditev srca opravljena leta 1990. Po zbranih podatkih, ki jih na svojih spletnih straneh navaja zavod Slovenija transplant, je bilo v obdobju od leta 1990 do vključno 2014 v Sloveniji opravljenih 189 presaditev srca, v začetku letošnjega leta pa je bilo na čakalni listi za presaditev srca 31 bolnikov.

V 2014 so po podatkih zavoda presadili tudi 55 ledvic in 31 jeter. Na čakalni listi za ledvico je bilo v začetku letošnjega leta 136 bolnikov, na presaditev jeter pa je čakalo 20 bolnikov.