cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Propad Detroita: policijo, gasilce, reševalce financirajo dobrodelne organizacije

Deli na:
Propad Detroita: policijo, gasilce, reševalce financirajo dobrodelne organizacije

Foto: Reuters

Ameriški sodnik Steven Rhodes je včeraj sporočil, da se lahko začne največji javni stečaj v zgodovini ZDA -stečaj propadajočega mesta Detroit, ki nima denarja za sprotno poravnavanje obveznosti ter za zaostale in bodoče dolgove. Stečajni upravitelj Kevyn Orr bo moral sedaj sestaviti načrt poravnave dolgov.

Rhodes je zavrnil ugovore odvetnikov sindikatov, pokojninskih skladov in drugih upnikov ter v načelu potrdil, da se lahko mesto znebi večine dolga z odpisom terjatev. Avtomobilska prestolnica ZDA je največji razcvet dosegla v 50. letih prejšnjega stoletja, ko je imela skoraj dva milijona prebivalcev. Do danes jih je izgubila okrog milijon.

Gospodarske težave mesta so povečevale tudi politične, saj bo Detroit januarja dobil že tretjega župana od leta 2008 in prvega belega župana vse od 70. let prejšnjega stoletja. To je Mike Duggan, ki bo tudi pod upravo stečajnega upravitelja Orra.


Sam center mesta sicer doživlja nov razcvet, vendar pa v določenih soseskah mesto ne zmore sproti pobirati niti smeti, najhujše pa je pomanjkanje denarja za policijo, ki sredstva za novo opremo dobiva od dobrodelnih organizacij. Kriminalci uživajo, navadni meščani pa so v strahu za življenje. Podobno opremo dobivajo tudi gasilci in reševalci.

Sodnik Rhodes je sporočil, da nekoč ponosno in cvetoče mesto ni sposobno odplačati svojih dolgov in lahko gre v stečaj, kar bo morda dobra priložnost za svež začetek. Mesto ima 18 milijard dolarjev dolga in do stečaja v juliju je za to namenjalo 40 odstotkov vseh prihodkov. Po razglasitvi stečaja so se upniki podali na sodišče.

Po porazu na prvi stopnji odvetniki upnikov napovedujejo pritožbo na zvezno prizivno sodišče v Cincinnatiju, ker menijo, da je Rhodes preveč popuščal Orru. Rhodes je sicer dejal, da ne bo avtomatično potrjeval vsega kar mu bo Orr dal na mizo. Med sodnim procesom so se namreč pred Rhodesom zvrstili številni revni upokojenci, ki jih je strah, kaj bo z njihovimi pokojninami. Pokojninski sklad mestnih uslužbencev ima 3,5 milijarde dolarjev primanjkljaja.