Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razmere v Braziliji se zaostrujejo, Bolsonarovi privrženci blokirajo ceste

Deli na:
Razmere v Braziliji se zaostrujejo, Bolsonarovi privrženci blokirajo ceste

Bolsonarovi privrženci so blokirali ceste - na fotografiji motoristom ne pustijo obiti blokade. - Foto: Profimedia

Podporniki dosedanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, nezadovoljni zaradi njegovega poraza v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev, so danes s tovornjaki blokirali številne ceste in avtoceste po vsej državi. Bolsonaro medtem še vedno ni niti priznal poraza niti izpodbijal volilnih izidov, ki so razdelili državo.

Molk skrajno desnega Bolsonara, ki ga je tesno porazil nekdanji levičarski predsednik države Luiz Inacio Lula da Silva, v Braziliji povečuje napetosti, najbolj radikalne skupine pa se organizirajo na družbenih omrežjih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Brazilsko vrhovno sodišče je odredilo, da mora policija odstraniti vse blokade, ki so jih postavili tovornjakarji, nezadovoljni zaradi Bolsonarovega poraza. Blokade cest in avtocest so Bolsonarovi privrženci postavili v 23 zveznih državah.

V Sao Paulu so podporniki Bolsonara s tovornjaki blokirali avtocesto, ki vodi do letališča Guarhulos, glavnega mednarodnega vozlišča v Braziliji.

Zaradi blokad so na letališču ponoči odpovedali nekatere lete. Upravljalec letališča je opozoril na težave pri dostopu in potnike pozval, naj pri letalskih družbah preverijo status svojih letov, poroča Ansa.

V nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev je bil Lula izvoljen za brazilskega predsednika s 50,9 odstotka glasov, Bolsonaro pa jih je prejel 49,1 odstotka.

Bolsonaro naj bi danes vendarle nagovoril volivce. Vprašanje pa je, ali bo skrajno desničarski populist priznal svoj poraz in zmago levičarskega Lule.