Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Priprti duhovnik obtožuje kardinale, da so prikrivali nepravilnosti

Deli na:
Priprti duhovnik obtožuje kardinale, da so prikrivali nepravilnosti

Foto: Reuters

Duhovnik Nunzio Scarano, ki je bil konec junija aretiran zaradi finančnih malverzacij, je v pismu papežu Frančišku kardinale obtožil, da so prikrivali finančne zlorabe, ki so jih zagrešili visoki predstavniki vatikanske banke IOR.

"Dokumenti, ki jih posedujem, dokazujejo mojo poštenost in moj boj proti zlorabam mojih nadrejenih, ki so jih prikrivali nekateri kardinali," je zapisal Scarano, donedavno člana uprave vatikanskega premoženja.

Duhovnik iz Salerna, ki so ga aretirali 28. junija zaradi suma, da je deloval kot posrednik v finančnih malverzacijah, povezanih z vatikansko banko, vso odgovornost prelaga na upravo banke. Navaja tudi, da so vse transakcije v OIR potekale v skladu z navodili uprave banke.

"Sveti oče, nikoli se nisem ukvarjal s pranjem umazanega denarja, nikoli nisem kradel, poskušal sem pomagati tistimi, ki so potrebovali pomoč," je napisal Scarano v pismu iz svoje zaporniške celice, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Papež Frančišek je 26. junija odredil preiskavo stanja v vatikanski banki. Dva dni za tem so zaradi korupcije, prevare in klevetanja aretirali tri osebe, poleg Scarana še nekdanjega pripadnika vatikanske tajne službe Giovanija Maria Zita in finančnega posrednika Giovannija Carenzia.

Po navedbah preiskovalcev naj bi Scarano obveščevalcu plačal 400.000 evrov, da bi ta z zasebnim letalom iz Švice v Italijo prepeljal 20 milijonov evrov gotovine. Denar naj bi sicer pripadal Scaranovemu prijatelju, ki mu je duhovnik iz Salerna po besedah njegovega odvetnika "le pomagal", sam pa naj ne bi imel osebnih koristi.

Proti Scaranu poteka preiskava zaradi pranja denarja tudi v Salernu.