sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Princ William bo pilot reševalnega helikopterja

Deli na:
Princ William bo pilot reševalnega helikopterja

Foto: Reuters

Britanski princ William bo postal pilot civilnega helikopterja za nujno medicinsko pomoč, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz Kensingtonske palače. Samo leto dni po tem, ko je princ William pustil službo pilota helikopterja za reševanje in iskanje v vojnem letalstvu, se tako znova vrača na nebo.

32-letni princ bo septembra začel petmesečno izobraževanje, ki mu bo sledilo 14 izpitov in testni let. Prav tako bo moral opraviti posebno usposabljanje za ukrepanje v nujnih primerih. Po vsem tem bo dobil dovoljenje za upravljanje s civilnim helikopterjem.

Po opravljenem izpitu se bo prihodnje leto pridružil dobrodelni fundaciji - Zračni službi nujne pomoči Vzhodne Anglije (EAAA), ki se nahaja na letališču v Cambridgeu.

Letališče ni daleč od njegovega novega doma Anmer Hall v Norfolku, kjer skupaj s soprogo Kate in sinom Georgom preživljajo čas, kadar niso v Londonu.

Direktor fundacije Alastair Wilson je dejal, da je princ "izredna oseba in da je res čudovito, da je pripravljeni priti in narediti nekaj takega". Kot je pojasnil, je pilot del ekipe in bo skrbel za bolnike, katerih stanje je včasih grozljivo, in prav zaradi tega nekateri piloti takšnega dela ne marajo preveč.



Tipičen osemurni delovnik te vrste pilota vključuje štiri do pet primerov reševanj. Williamova dolžnost bo v prvi vrsti sprejeti odločitev, kje pristati, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Plača princa Williama bo letno znašala 50.500 evrov, a bo princ, kot navajajo tiskovne agencije, znesek v celoti namenil Fundaciji EAAA.

Sicer pa bosta bistveni razliki med prejšnjo in bodočo službo v tem, da bo manj letenja preko morij in da helikopter ne bo opremljen z vitlom.

Princ William se novega koraka v svoji karieri zelo veseli, je po poročanju AFP povedal tiskovni predstavnik palače.