Revija Reporter
Slovenija

Slovenski utrip: Visoko vodstvo SDS, SD ujela Jankovića

12. mar. 2012 12:47 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Stranka SDS ima 20-odstotno podporo, sledita ji Pozitivna Slovenija (12,9 odstotkov) in SD (12,6) odstotkov, kažejo rezultati raziskave Slovenski utrip. Četrta je SLS (5,7 odstotkov), peta NSi (3,1 odstotek) in šesta DeSUS (2,6 odstotkov). Parlamentarno Virantovo listo sta v raziskavi prehiteli izvenparlamentarni LDS (2,2 odstotka) in SNS (2,1 odstotek) - DLGV je podprlo le 0,6 odstotka sodelujočih v raziskavi.

Zaupanje prebivalcev Slovenije v politične stranke upada, kažejo rezultati marčne raziskave Slovenski utrip. Zaupanje v politične stranke so anketirani ocenili s povprečno oceno 1,99, kar je nižje od lanske ocene 2 in predlanske 2,2. Zaupanje v stranke upada z velikostjo naselja, še najbolj pa jim zaupajo podporniki sedanje vlade in volivci SDS.

Najvišjo stopnjo zaupanja med predlaganimi institucijami uživa predsednik republike s povprečno oceno 3,25, ki je nekoliko višja kot lani. Nekoliko se je v primerjavi z lani povišala tudi ocena zaupanja v parlament in letos v povprečju znaša 2,32. Tudi ocena zaupanja v vlado je višja kot lani in znaša 2,35.

Malenkost bolje kot lani je ocenjeno tudi zaupanje v sodstvo, in sicer s povprečno oceno 2,31, nekoliko slabše kot lani pa je ocenjeno zaupanje v vojsko (3,16) in državo upravo (2,48), kažejo rezultati ankete Slovenski utrip o odnosu do demokracije in aktualnih političnih vprašanj.

Demokratičnost Slovenije je bila v letu 2012 ocenjena nekoliko bolje kot v letu 2011, s povprečno oceno 2,50. Sedanjo vlado glede na anketo podpira 44,6 odstotka vprašanih, ne podpira pa je 51,8 odstotka vprašanih. Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, je največ, petina vprašanih odgovorila, da SDS, s po 13 odstotki ji sledita Pozitivna Slovenija in SD.

Prenosu tožilstva pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve nasprotuje kar 60 odstotkov vprašanih. Temu najbolj nasprotujejo moški, mladi, najvišje izobraženi, vaščani in nasprotniki sedanje vlade.

Prav tako visok odstotek vprašanih, kar 67 odstotkov, bi podprlo zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju, najbolj pa ga podpirajo podporniki sedanje vlade.

Anketo je med 5. in 8. marcem 2012 izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici. S telefonskim anketiranjem so zajeli 903 polnoletne prebivalce Slovenije.