nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prestrašeni turisti množično zapuščajo Tunizijo

Deli na:
Prestrašeni turisti množično zapuščajo Tunizijo

Foto: Reuters

Na tisoče prestrašenih britanskih turistov so ponoči in danes z letali prepeljali iz Tunizije, potem ko je islamist v petek v turističnem kraju Sousse ubil 38 ljudi, večinoma britanskih turistov. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država. Oblasti so medtem identificirale prvih deset smrtnih žrtev, od katerih jih je osem Britancev.

Potem ko je tunizijski premier Habib Essid povedal, da je med smrtnimi žrtvami največ Britancev, je ministrstvo za zdravje danes sporočilo, da so identificirali prvih deset smrtnih žrtev - osem je Britancev, eden je Belgijec, eden pa Nemec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier je sicer napovedal tudi, da bodo s 1. julijem uvedli vrsto novih protiterorističnih ukrepov, vključno z namestitvijo dodatnih vojakov za varnost "občutljivih krajev" in krajev, ki bi lahko bili tarča terorističnih napadov. V hotelih in ob obali bodo namestili oborožene varnostnike za turiste. Ukrepi pa bodo namenjeni boljši zaščiti turističnih in arheoloških krajev.

Britanske turistične agencije so kljub temu ponoči in za danes organizirale več letov za vrnitev več tisoč turistov domov. Z letališča severno od Sousse je ponoči vzletelo 13 letal. Prvi turisti so se danes že vrnili v domovino, danes naj bi iz Tunizije odšlo še najmanj 2500 Britancev.

Turizmu, ki letno k bruto domačemu proizvodu države prispeva sedem odstotkov, je bil zadan še posebej močan udarec, ko je ključni britanski operater Thomas Cook napovedal, da bo vsem svojim strankam omogočil, da spremenijo turistične aranžmaje do 24. julija. Združenje britanskih turističnih agencij pa je sporočilo, da se z britanskim zunanjim ministrstvom posvetuje o daljšem obdobju.

Britanski premier David Cameron naj bi danes vodil še en krizni sestanek. V Londonu so medtem okrepili varnost ob paradi ponosa in obeležitvi dneva vojske.