ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Več kot 60.000 turistov z avtobusom iz Ljubljane na Bled

Deli na:
Več kot 60.000 turistov z avtobusom iz Ljubljane na Bled

Foto: iStock

Z glavne avtobusne postaje v Ljubljani se proti Gorenjski mesečno odpravi več tisoč tujih turistov.

 V lanskem letu je ta številka presegla 60.000 turistov in se stalno povečuje. Podjetje Avtobusna postaja Ljubljana je tako postalo tudi eden ključnih zunanjih partnerjev Blejskega gradu in Blejskega otoka.

Sodelovanje med Avtobusno postajo Ljubljano in Blejskim otokom so vzpostavili lansko pomlad, ko je blejska župnija vzpostavila linijski prevoz na otok, kar je tedaj sprožilo protest pletnarjev. Kasneje je bil sprejet dogovor, da bodo linijski prevoz na otok z električno ladjico namesto podjetja blejske župnije opravljali pletnarji.

Avtobusna postaja Ljubljana je v sporu med pletnarji in župnijo zavzela nevtralno stališče, letos pa so v podjetju sklenili sodelovanje z društvom Pletna Bled in znova vzpostavili celostno ponudbo, ki vključuje ne le avtobusni prevoz na Bled in ogled otoka, temveč tudi prevoz na otok z ladjico z opredeljenim voznim redom, ki turistom omogoča, da na otoku preživijo toliko časa, kot želijo.

"Ločeno sodelujemo s pletnarji in upravljavcem otoka ter ponudbo marketinško združimo v en paket, ki je za turiste najbolj ugoden," pojasnjuje vodja marketinga Avtobusne postaja Ljubljana Matija Jeras in dodaja, da je povpraševanje turistov po kombinaciji vozovnic veliko, saj so v začetku pomladi že v prvem tednu prodali 100 paketov.

Avtobusna postaja Ljubljana že dve leti aktivno deluje v segmentu turizma in se povezuje s turističnimi ponudniki, med katerimi jih je največ prav na Bledu. Odkar od leta 2015 sodelujejo z Blejskim gradom in od leta 2016 z Blejskim otokom, se rast turističnega segmenta v podjetju giblje med 30 in 40 odstotki letno.

Kot pravi Jeras, opažajo takšen porast pri številu prodanih vstopnic, s tem pa tudi pri avtobusnih vozovnicah. Kakovostna ponudba pa vpliva na število turistov v Ljubljani, ki se odločijo za obisk Bleda ali kakšnega drugega slovenskega kraja z javnim prevoznim sredstvom.

"Leta 2014, ko še ni nismo prodajali turističnih vstopnic na naših blagajnah, smo od vseh tujih turistov, ki so prišli v Ljubljano, uspeli nagovoriti med tri do štiri odstotke, lani pa že med šest in sedem odstotkov, v glavni turistični sezoni celo devet odstotkov," je pojasnil Jeras. Verjame, da se bo ta trend še nadaljeval in da bodo že letos, kar kažejo tudi rezultati prvih treh mesecev, presegli deset odstotkov.

Avtobusna postaja Ljubljana partnersko sodeluje z več kot desetimi slovenskimi turističnimi ponudniki na najbolj obiskanih turističnih krajih Slovenije, večina jih je z Gorenjske. Turistom pa denimo ponujajo tudi pakete za Postojnsko jamo. Pri tem Jeras opaža porast interesa individualnih turistov, ki iz Ljubljane raziskujejo Slovenijo, tako za Bled kot za Postojno.

Po številu prodanih turističnih vstopnic s 60 odstotki prednjači Bled. Turiste pa zanimajo na primer tudi čebelarski muzej v Radovljici, Loški muzej v Škofji Loki in Vogel. V poletnem času se nadejajo sodelovanja z adrenalinskim parkom na Straži, sodelovali pa so tudi z avtoštoparskim muzejem na Bledu.