pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prestrašeni Grki dvigujejo denar iz bank

Deli na:
Prestrašeni Grki dvigujejo denar iz bank

Foto: Reuters

Grški parlament se je danes razpustil pred predčasnimi volitvami, ki bodo 25. januarja prihodnje leto, poročajo tuje tiskovne agencije. Novi parlament bo po napovedih oblikovan 5. februarja, njegova prva naloga pa bo izvolitev naslednika predsednika Karolosa Papuljasa, ki se mu petletni mandat izteče marca.

Predčasne volitve so bile sklicane, ker parlamentu ni uspelo izvoliti novega predsednika, za kar so imeli poslanci na voljo tri glasovanja. Vladnemu kandidatu Stavrasu Dimasu v prvih dveh krogih ni uspelo zbrati 200 glasov, v zadnjem pa niti 180, kolikor jih je potreboval za izvolitev.

Premier Antonis Samaras je v torek posvaril, da bo morala do vratu zadolžena država izstopiti iz evroobmočja, če bo na volitvah zmagala levičarska stranka Siriza, ki obljublja konec varčevalne politike. "Ta boj bo odločil, ali bo Grčija ostala v Evropi," je na srečanju s predsednikom dramatično opozoril Samaras.

Siriza, ki trenutno vodi po javnomnenjskih raziskavah, je obljubila, da bo odpravila številne reforme, ki so jih Grčiji vsilili posojilodajalci - Mednarodni denarni sklad, Evropska unija in Evropska centralna banka.

Zadnje, prav tako predčasne volitve leta 2012 so Grčijo pahnile v več tednov trajajočo politični krizo in podobno bi se lahko zgodilo tudi po tokratnih volitvah glede na pričakovano tesen izid.

Po najnovejši anketi - prvi, ki so jo opravili po neuspelih volitvah predsednika - Siriza pred Samarasovo konservativno Novo demokracijo vodi za tri odstotne točke. Podpira jo dobrih 28 odstotkov volivcev, Novo demokracijo pa dobrih 25 odstotkov, danes poroča grški konservativni dnevnik Katimerini.

Podpora Sirizi se sicer že več mesecev vztrajno krepi, a v zadnjih dneh je malce padla, saj je stranka še nedavno vodila za šest odstotnih točk.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem poroča, da so se številni Grki v strahu pred predčasnimi volitvami in tem, kaj te utegnejo prinesti državi, odločili za dvig denarja z bančnih računov. V decembru naj bi varčevalci in podjetja dvignili skupaj za kar 2,5 milijarde evrov. Po oceni Katimerinija je mogoče ta "mini beg kapitala" pojasniti le z zaskrbljenostjo v luči volitev.