cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine vedno bolj krhka

Deli na:
Prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine vedno bolj krhka

Foto: Reuters

Prekinitev ognja na vzhodu Ukrajine postaja vedno bolj krhka. Potem, ko je ukrajinski predsednik Petro Porošenko v torek napovedal dodatne napotitve ukrajinske vojske na vzhod in jugozahod države, danes z območja letališča Doneck in sosednjih vasi poročajo o hudih spopadih.

Prav danes naj bi se sicer sestali predstavniki ukrajinske vojske, proruskih separatistov ter opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki naj bi govorili o možnostih za dosego prekinitve ognja na območju letališča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes tudi sporočil, da bo Kijev separatističnim regijam na vzhodu države ukinil državno finančno pomoč, dokler "z območja ne bodo pregnani vsi teroristi".

Ob tem je dodal, da bodo v času zimske sezone ohranili dobavo plina in električne energije za omenjeni del države.

Porošenko je v torek zatrdil, da Kijev ostaja zavezan krhkemu mirovnemu dogovoru za vzhod Ukrajine, čeprav so proruski separatisti v nedeljo tam izvedli volitve. Obenem je napovedal, da Kijev v več mest na vzhodu in jugovzhodu države pošilja dodatne vojaške enote za zaščito pred morebitnim napadom separatistov.

Dejal je tudi, da je parlament že zaprosil za razveljavitev zakona, ki vzhodu Ukrajine ponuja poseben avtonomen status za obdobje treh let.

Proruski separatisti so v današnjem odzivu po navedbah AFP sicer ubrali neobičajno spravljiv ton in napovedali, da so pripravljeni k oživitvi mirovnega procesa.

"Pripravljeni smo delati na novi različici dogovora," so sporočili iz samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk.