Revija Reporter
Svet

Prehodni vojaški svet v Sudanu aretiral člane prejšnje vlade

STA

16. apr. 2019 6:00

Deli na:

Protest vojakov in civilistov v Kartumu.

Reuters

Sudanski prehodni vojaški svet, ki je prejšnji teden z vojaškim udarom prevzel oblast v državi, je v nedeljo aretiral člane prejšnje vlade in obljubil, da ne bo zatrl protestov. Tiskovni predstavnik prehodnega sveta je tudi pozval opozicijo, naj izbere prihodnjega premierja, ter dejal, da bodo njeno voljo upoštevali.

Kot je po poročanju britanskega BBC dejal na novinarski konferenci, je prehodni vojaški svet pripravljen imenovati katero koli vlado, o kateri se bodo dogovorile opozicijske stranke. "Ne bomo imenovali premierja, oni ga bodo izbrali," je poudaril, pri čemer je imel v mislih opozicijo in protestnike, ki od novega vojaškega vodstva države zahtevajo oblikovanje civilne vlade.

Dejal je še, da oblasti ne bodo s silo zatrle protestov, a ob tem pozval protestnike, "naj omogočijo ponovno vzpostavitev normalnega življenja" in končajo blokade cest.

Aktivisti so opozorili, da so kljub omenjenim obljubam včeraj skušali nasilno razgnati protestnike. Več tisoč protestnikov namreč nadaljuje miren sedeči protest pred sedežem vojske, na katerem pozivajo k oblikovanju civilne vlade.

"Pozivam naše ljudi, naj nemudoma pridejo na območje, da zaščitimo našo revolucijo," je zapisalo sudansko združenje profesionalcev (SPA), ki zadnje mesece vodi proteste. Ob tem niso navedli, kdo je skušal nasilno razgnati protestnike.

Očividci, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, so medtem dejali, da so na območje zapeljala oklepna vojaška vozila in da so vojaki začeli odstranjevati barikade. "Razočaran sem, da so skušali razdreti protest, vendar še vedno zaupam vojski," je dejal eden od protestnikov.

SPA je včeraj zahteval še, da se razpusti prehodni vojaški svet in vzpostavi civilnega, v katerem bodo tudi predstavniki vojske, je pojasnil eden vidnejših članov Mohamed Nadži. Med drugim pa zahtevajo tudi, da se odstavi vodilne v pravosodju, predsednika vrhovnega sodišča in generalnega državnega tožilca.

Sudanska vojska, ki je po večmesečnih protestih prebivalstva v četrtek strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, je vzpostavila prehodni vojaški svet in obenem suspendirala ustavo, razpustila parlament, vlado in lokalne oblasti ter za tri mesece razglasila izredne razmere. Vojaški svet naj bi državo vodil dve leti in pripravil volitve.

Predstavniki protestnikov so vojaškemu vodstvu v soboto predstavili svoje zahteve in opozorili, da bodo vztrajali do njihove izpolnitve. Med drugim zahtevajo oblikovanje civilne vlade.