Revija Reporter
Slovenija

Brigadir Miha Škerbinc svetuje generalštabu in svari pred korupcijo: umaknite podporo nakupu osemkolesnikov

Ivan Puc

21. avg. 2017 12:41 Osveženo: 6:12 / 22. 8. 2017

Deli na:

Pokojni predsednik RS dr. Janez Drnovšek, polkovnik Dobran Božič in podpolkovnik Miha Škerbinc med obiskom predsednika pri Slovenskem kontingentu v KFORju v Peci na Kosovu leta 2007.

Brigadir Miha Škerbinc, namestnik direktorja oddelka za vojaško načrtovanje in vojaško politiko vojaškega odbora zavezništva Nata, je v pismu načelniku generalštabu oziroma vrhu Slovenske vojske predlagal, da Generalštab Slovenske vojske glede nabave osemkolesnikov umakne podpis z vojaškega nasveta in zahteva strokovno razčiščenje dilem.

Naj spomnimo: Slovenija je zavezana izgradnji dveh bataljonskih bojnih skupin, katerih osnovna platforma so bojna osemkolesna vozila, zato naj bi do konca meseca obrambno ministrstvo objavilo razpis za nabavo 56 oklepnikov.  

Skupina mlajših, neobremenjenih, predvsem pa vojaško izobraženih posameznikov s potrebnimi izkušnjami iz enot SV naj najprej izdela celovito taktično študija. Naj se pred tem poenotijo stališča v vrhu SV na trdnih vojaško - strokovnih temeljih, svetuje slovenski častnik na najvišjem položaju v Natu, med letoma 2012 in 2014 poveljnik prve brigade SV. Škerbinc se namreč v pismu, ki smo ga pridobili, boji, da bi se lahko ponovila zgodba s propadlim projektom Patria.

Kot v. d. načelnika štaba Poveljstva sil SV je takrat po njegovih besedah odločilno prispeval, da je poveljnik zavrnil uvajanje novega oborožitvenega sistem in vodil skupino, ki je izdelala natančno analizo pomanjkljivosti, s katerimi se je soočila SV zaradi slabe izvedbe projekta.

V več kot desetih letih odkar je nastala taktična študija za osemkolesnike, se je v Natu odvilo več projektnih študij, ki so pripomogle k jasnejšemu razumevanju  značaja sodobne vojne, zato bi morali v SV to strokovno proučiti pred nabavo oklepnikov, meni brigadir. Tako bi vedeli, zakaj se gre v nakup, predvsem pa bi s tem zagotovili dolgoročen, celovit, transparenten in strokoven način razvoja nove zmogljivosti. Škerbinc v pismu svari tudi pred korupcijo, ko zapiše, da bi se tako omejile »špekulacije, mahinacije in apetite tistih, ki bi se skozi projekt morda želeli okoristi.«