ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Incident na strehi sveta: več žrtev na obeh straneh

Deli na:
Incident na strehi sveta: več žrtev na obeh straneh

Indijska podcelina, Himalaja, Tibet in druga visoka pogorja Azije (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Na indijsko-kitajski meji v Himalaji je prejšnji teden izbruhnil nov incident med indijskimi in kitajskimi silami, pri čemer so bili ranjeni vojaki obeh strani, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili vojaški viri obeh strani.

Novi incident se je zgodil na prelazu Naku La v indijski zvezni državi Sikkim sedem mesecev po spopadih na sporni meji med državama v Himalaji, v katerih je bilo ubitih najmanj 20 indijskih in neznano število kitajskih vojakov, je francoska tiskovna agencija AFP izvedela iz vojaških virov.

Po poročanju indijskih medijev, ki se sklicujejo na navedbe predstavnikov indijske vojske, so novi incidenti zahtevali žrtve na obeh straneh. Po teh navedbah naj bi kitajska patrulja skušala priti na indijsko ozemlje, a so ji indijske sile to preprečile. AFP poroča, da so imeli vojaški poveljniki obeh strani v nedeljo pogovore o zmanjšanju napetosti.


Prelaz Naku La povezuje indijsko zvezno državo Sikkim in Tibet. Pretep vojakov obeh strani na meji maja lani je sprožil zadnjo v vrsti napetosti med državama. Te so se stopnjevale junija lani, ko so se vojaki spopadli s pestmi in palicami v dolini Galwan v pokrajini Ladak, pri čemer je bilo ubitih najmanj 20 indijskih in neznano število kitajskih vojakov.

Indija in Kitajska sta v sporu glede himalajskega dela meje, ki skupaj meri 3500 kilometrov. Zaradi meje je leta 1962 vzplamtela tudi vojna in državi sta se odtlej zapletli v več konfliktov, za napetosti krivita druga drugo. Obe sta od junijskih spopadov na območje v Himalaji napotili na tisoče vojakov.

Septembra lani sta se državi dogovorili, da bosta skušali preprečiti incidente na sporni meji med državama v Himalaji. Da bi zmanjšali možnost incidentov bosta umaknili svoje vojake, tako da bodo ti ohranjali primerno razdaljo, nadaljevali dialog in zmanjševali napetosti, piše v dogovoru zunanjih ministrov, ki so ga sklenili v Moskvi.