Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik vrhovnega sodišča ZDA proti Trumpu: V ZDA ni "Obamovih ali Trumpovih sodnikov"

Deli na:
Predsednik vrhovnega sodišča ZDA proti Trumpu: V ZDA ni "Obamovih ali Trumpovih sodnikov"

Foto: Profimedia

Predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts je podučil predsednika Donalda Trumpa, da v ZDA ni "Obamovih ali Trumpovih sodnikov", potem ko si je predsednik ZDA znova privoščil napade na sodno vejo oblasti, tokrat zaradi sodne blokade njegovega izvršnega ukaza o odvzemu pravice do azila nezakonitim priseljencem.

Roberts je Trumpa ošvrknil kar s posebno izjavo, kar je za ameriške razmere zelo nenavadno, a po drugi strani si noben predsednik pred Trumpom ni privoščil toliko tako odkritih napadov na sodnike. Začel je že med predsedniško kampanjo in z napadi na vsako sodno odločitev, s katero se ni strinjal, nadaljeval tudi kot predsednik.

"Nimamo Obamovih sodnikov ali Trumpovih sodnikov, Bushevih sodnikov ali Clintonovih sodnikov. Imamo izjemno skupino predanih sodnikov, ki delajo vse, kar morejo, da delijo enako pravico vsem, ki se znajdejo pred njimi. To neodvisno sodstvo je nekaj, za kar moramo biti vsi hvaležni," je sporočil Roberts, ki ga je na položaj imenoval republikanski predsednik George Bush mlajši.


Trump je sodnika iz San Francisca Jona Tigarja, ki je blokiral njegov izvršni ukaz, imenoval za "Obamovega sodnika". Skupaj s svojimi podporniki je tudi sprožil val napadov lažnega ogorčenja, da mu sodniki v San Franciscu niso naklonjeni.

Trump ima sicer dovolj izkušen s tožbami, da ve, kako te zadeve potekajo. Tisti, ki vlagajo tožbe v ZDA, pač gredo tja, kjer menijo, da bo več možnosti, da jim žreb dodeli naklonjenega sodnika.

Konservativni tožniki se zato zatekajo na zvezna sodišča po konservativnih okrožjih na primer Alabame, liberalni tožniki pa na primer v San Francisco. Trumpov ukaz bo kasneje najverjetneje padel tudi na liberalnem prizivnem sodišču San Francisca, na koncu pa bo morda potrjen na vrhovnem sodišču, kjer so konservativni sodniki v večini. Slednje mu je navsezadnje potrdilo prepoved vstopa v ZDA državljanom določenih muslimanskih držav.