Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V senatu se začenja sodni proces proti predsedniku ZDA Trumpu

Deli na:
V senatu se začenja sodni proces proti predsedniku ZDA Trumpu

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Reuters

V ameriškem senatu se danes začenja sodni postopek proti predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v okviru ustavne obtožbe zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Uvodoma bodo razpravljali in glasovali o pravilih postopka, nakar bodo tožilci in obramba predstavili svoje argumente.

Trump je obtožen izsiljevanja Ukrajine za volilno pomoč proti domačim političnim nasprotnikom in oviranja kongresne preiskave o tem. Njegovi odvetniki, med katerimi so tudi slavni, kot sta Ken Starr in Alan Dershowitz, so v ponedeljek do roka podali uraden odgovor na 111 strani dolgo razlago ustavne obtožbe demokratskih pravnikov.

Zatrdili so, da Trump ni naredil absolutno ničesar narobe, da gre pri ustavni obtožbi za nevarno perverzijo ustave, da so demokrati od samega začetka odločeni, da odstranijo Trumpa in spremenijo izid volitev leta 2016, da zloraba pooblastil sploh ni nobeno kaznivo dejanje in podobno.

"Predsednik Trump je uporabil svoja uradna pooblastila, da pritisne na tujo vlado, naj se vplete v ameriške volitve za njegovo osebno politično korist. To je potem skušal pomesti pod preprogo z oviranjem kongresne preiskave," pa trdijo tako imenovani upravitelji ustavne obtožbe, to je demokratski kongresniki, ki so bili izbrani za vlogo tožilcev v senatu.



Predstavniški dom kongresa je dve točki ustavne obtožbe potrdil 18. decembra. Obtožba se je potem preselila v senat, kjer bo sojenju predsedoval predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts.

Demokrati bi radi poklicali dodatne priče, o čemer bodo posebej glasovali in za uresničitev želje potrebujejo podporo najmanj treh republikancev, poleg njih pa potem še sodnika Robertsa, ki je v primeru ustavne obtožbe pri izidih glasovanja 50 proti 50 jeziček na tehtnici namesto podpredsednika ZDA. Republikanska večina bi postopek v senatu najraje čim prej končala in izglasovala Trumpovo nedolžnost.

Trump ne bo odstavljen, ker je za to potrebna dvotretjinska večina v 100-članskem senatu, kjer imajo njegovi republikanci 53 sedežev. Ker je jasno, da se bo proces končal s Trumpovo oprostitvijo, gre sedaj le za politiko oziroma za to, kako bo katera stran ustavno obtožbo uspela izkoristiti v svoj prid za predsedniške in druge volitve, ki bodo novembra.