nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik Urugvaja oštel Obamo zaradi kajenja in hvalil rodnost Latinoameričank

Deli na:
Predsednik Urugvaja oštel Obamo zaradi kajenja in hvalil rodnost Latinoameričank

Foto: Reuters

Urugvajski predsednik Jose Mujica je bil ob včerajšnjem obisku v Beli hiši znova brez dlake na jeziku in je gostitelja, predsednika ZDA Baracka Obamo med drugim spomnil na problem kajenja. Obenem je Američanom svetoval, naj se učijo španščine, ker so ženske iz Latinske Amerike močne in bodo napolnile ZDA.

Nekdanji gverilec, ki je 14 let preživel v zaporu, je med drugim znan kot predsednik prve države na svetu, kjer je proizvodnja, prodaja in uporaba marihuane povsem zakonita. Nad Urugvajem po drugi strani visi tožba ameriškega proizvajalca cigaret Philip Morris zaradi strogega protitobačnega zakona. Philip Morris zahteva dve milijardi dolarjev.

"Kajenje vsako leto pobije osem milijonov ljudi. To je umor in mi se borimo proti močnim korporacijskim interesom," je v skupni izjavi za medije v Beli hiši glede tega dejal Mujica. Nekdanji kadilec Obama mu je le prikimaval, o kajenju pa sam ni govoril.

Mujica je med drugim še svetoval prebivalcem Latinske Amerike, naj se učijo angleščine, Američanom pa, da se učijo španščine. "Moč latinskih žensk je občudovanja vredna in napolnile bodo to državo," je preroško napovedal in imel pri tem očitno v mislih njihovo rodnost.

Obama je sicer pohvalil demokratični napredek Urugvaja pod vodstvom Mujice in njegovo sodelovanje v mirovnih operacijah Združenih narodov.

Predsednika na novinarska vprašanja nista odgovarjala in med drugim nista omenila ponudbe Mujice, da sprejme Urugvaj pet ujetnikov iz taborišča za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.