Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsednik Italije zaščiten pred prisluhi v preiskavah mafije

Deli na:
Predsednik Italije zaščiten pred prisluhi v preiskavah mafije

Foto: Reuters

Italijansko ustavno sodišče je v sporu med predsednikom republike Giorgiom Napolitanom in palermskim tožilstvom o dopustnosti uporabe prisluhov, v katere so ga ujeli pri preiskovanju dogovarjanja med mafijo in politiko v 90. letih, odločilo, da uporaba teh prisluhov ni dovoljena.

Tožilstvo bo zdaj moralo prisluhe, ki so jih pridobili posredno, s prisluškovanjem nekdanjemu notranjemu ministru Nicolu Mancinu, uničiti, so poročali tuji mediji.

Ustavno sodišče je v pojasnilu razsodbe zapisalo, da palermsko tožilstvo ni bilo pristojno odločati o relevantnosti prisluhov in da bi moralo v skladu za zakonodajo, ki v nekaterih primerih prepoveduje uporabo prisluhov, od sodišča zahtevati takojšnje uničenje prisluhov.

V tem primeru uničenje prisluhov narekuje tudi ustava, saj prisluškovanje krši pravice, ki jih ustava zagotavlja predsedniku države, so še zapisali ustavni sodniki.


Vodja palermski tožilcev Francesco Messineo je po objavi razsodbe sodišča dejal, da bodo ukrepali v skladu z navodili sodišča.

Precej bolj kritičen je bil do odločitve eden od tožilcev, ki je sodeloval pri preiskavi afere dogovarjanja med mafijo in politiko Antonio Ingroia. Dejal je, da je sodišče odločilo politično in da je s tem močno skrhalo načelo enakosti in ravnotežja med različnimi vejami oblasti, so poročali italijanski mediji.

O sporu je ustavno sodišče odločalo na pobudo predsednika Napolitana. Slednji je pritožbo vložil julija, nanaša pa se na prisluhe štirih telefonskih pogovorov med predsednikom in Mancinom.

Mancina so tožilci že nekaj čas spremljali zaradi suma, da je bil eden od avtorjev dogovora med mafijo in visoko politiko, s katerim se je italijanska visoka politika skušala zavarovati pred mafijskimi napadi v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja.