zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred volitvami na Hrvaškem HDZ diha za ovratnik SDP

Deli na:
Pred volitvami na Hrvaškem HDZ diha za ovratnik SDP

Foto: Reuters

Prednost desne hrvaške Domoljubne koalicije s HDZ na čelu pred levosredinsko vladno koalicijo Hrvaška raste se je oktobra skrčila na eno samo odstotno točko, kaže redna mesečna raziskava Crodemoskop, ki jo je objavila hrvaška televizija. SDP in partnerke so tako v dveh mesecih zmanjšale prednost HDZ za več kot tri odstotne točke.

Levosredinska koalicija vse bolj diha za vrat HDZ, potem ko je imela desna koalicija spomladi udobnih šest odstotnih točk prednosti. Oktobra je imela Domoljubna koalicija 32,9 odstotka podpore, Hrvaška raste pa 31,9 odstotka, kaže anketa, ki so jo izvedli v začetku oktobra na vzorcu 1300 volivcev.

Vse ostale koalicije in stranke so pod petodstotnim volilnim pragom, a je treba upoštevati, da je raziskava narejena za Hrvaško kot eno samo volilno enoto, čeprav je v sosednji državi deset volilnih enot.

Najbliže vstopu v sabor je še koalicija Most neodvisnih seznamov, ki jo vodi župan Metkovića Božo Petrov. Imajo 4,7 odstotka podpore. Sledi stranka Trajnostni razvoj Hrvaške (ORaH) s 4,4-odstotno podporo ter Živi zid s 3,4 odstotka. Ostali so pod dvema odstotkoma, medtem ko je več kot 13 odstotkov volivcev še neodločenih.

Datum volitev na Hrvaškem še ni določen, predvidoma naj bi ga danes sporočila predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Kot verjeten datum se sicer omenja 8. november.

Krepi se tudi podpora vladnim politikam, ki se je v primerjavi z lani podvojila. Vladne poteze pozdravlja več kot 42 odstotkov vprašanih, medtem ko jih 45 odstotkov ne podpira početja vlade premierja Zorana Milanovića.

Največji letošnji skoki v podpori vladi so se pokazali, potem ko je vlada zamrznila tečaj švicarskega franka v začetku leta, po julijski odločitvi za izstop iz arbitražnega sporazuma s Slovenijo ter po septembrski odločitvi o pretvorbi posojil iz švicarskih frankov v evrske zneske.

Najbolj priljubljena med politiki je sicer predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, ki jo podpira več kot 28 odstotkov anketirancev. Sledi premier Zoran Milanović z 9,9 odstotka, ki je tudi drugi na seznamu najmanj priljubljenih politikov. Predsednika HDZ Tomislava Karamarka pa kot najbolj negativnega politika na Hrvaškem vidi tretjina anketirancev.