sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred skrajneži na severu Iraka beži več deset tisoč ljudi

Deli na:
Pred skrajneži na severu Iraka beži več deset tisoč ljudi

Foto: Reuters

Islamski skrajneži so včeraj zavzeli več mest na severu Iraka, vključno z večinsko krščanskim Talkefom. V beg so pognali več deset tisoč ljudi. Gre za že tretje mesto pod nadzorom kurdskih sil, ki je v minulem tedni dni padlo v roke džihadistov. Zaradi dogajanja v Iraku se je včeraj na izrednem zasedanju sešel Varnostni svet ZN.

Pripadniki skrajne islamske skupine Islamska država (IS) so zavzeli mesto Talkef, severno od Mosul, potem ko so z območja pregnali kurdske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je katastrofa, tragična situacija. Pozivamo Združene narode, da takoj posredujejo. Več deset tisoč prestrašenih ljudi se je moralo izseliti. Tega se ne da opisati," je dejal nadškof Kirkuka in Sulaimanijaha Joseph Thomas. Večina družin je po besedah očividcev s svojih domov pobegnila proti provincama Dahuk in Kurdistan.

Za humanitarno katastrofo je dogajanje označil tudi iraški katoliški patriarh Louis Raphael Sak, ki ocenjuje, da je domove zapustilo 100.000 kristjanov. Skrajneži po njegovih besedah poleg tega s cerkva na območju umikajo križe.

Potem ko je IS junija zavzela drugo največje iraško mesto Mosul, so lokalnemu krščanskemu prebivalstvu ukazali, naj se spreobrnejo v islam ali pa plačujejo davek za zaščito, sicer jim grozi smrt.

Glede na navedbe iraškega katoliškega patriarha Louisa Raphaela Saka je pred ameriško invazijo na Irak leta 2003 v državi živelo 1,2 milijona kristjanov. Sedaj je ta številka padla na okoli pol milijona.

Zaradi dogajanja na severu Iraka je Francija zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

Po podatkih Združenih narodov je v napadih in spopadih v Iraku julija življenje izgubilo več kot 1700 ljudi, prek 2000 pa je bilo ranjenih. Med žrtvami je skoraj 1200 civilistov.