palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pred obalo Krete potonil čoln z migranti, doslej so jih rešili 250

Deli na:
Pred obalo Krete potonil čoln z migranti, doslej so jih rešili 250

Foto: Getty Images

Pred obalo Krete je potonil čoln z migranti. Doslej so iz morja rešili več kot 250 migrantov, iskanje morebitnih preživelih pa se nadaljuje, je danes sporočila grška obalna straža. Na krovu ladje naj bi bilo najmanj 700 migrantov. Preživele so z morja rešile najmanj štiri ladje. Migrante naj bi še danes odpeljali na Kreto.

To je že drugi čoln z migranti na jugu Egejskega morja v zadnjem tednu dni, kar nakazuje, da so tihotapci z ljudmi začeli ubirati novo pot, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Čoln je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potonil 75 navtičnih milj južno od Krete.

Zaenkrat še ni znano, od kod je 25-metrski čoln izplul in katere narodnosti vse so migranti, ki so bili na čolnu. Prav tako ni znano natančno število pogrešanih, je pa tiskovna predstavnika grške obalne straže ocenila, da bi jih lahko bilo več sto.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je v Ženevi objavila, da menijo, da je bilo na čolnu najmanj 700 migrantov. Tudi IOM je ocenila, da pogrešajo več sto migrantov.

"Pred obalo Krete so s potopljenega čolna, za katerega se domneva, da je na izplul iz Afrike, na njegovem krovu pa naj bi bilo najmanj 700 migrantov, rešili več kot 250 ljudi," je v sporočilu za javnost zapisala IOM.

Po podatkih Združenih narodov je Sredozemsko morje na poti v Evropo letos doslej prečkalo okoli 204.000 migrantov in beguncev. Okoli 2500 jih je pri tem umrlo.

Število migrantov, ki so iz Turčije dosegli grške otoke, se je danes po več tednih ponovno povišalo. V zadnjih 24 urah so na grških otokih na vzhodu Egejskega morja sprejeli 152 ljudi, medtem ko jih je bilo v dnevih pred tem običajno nekaj deset.

"Čemu je to pripisati, ne moremo pojasniti," je za dpa dejal neimenovani predstavnik grške obalne straže.

20. marca je začel veljati dogovor med EU in Turčijo, ki predvideva, da lahko EU vse migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije in niso upravičeni do azila, vrne v Turčijo.