bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Povečano število samomorov po potresu in cunamiju na Japonskem

Deli na:

Na Japonskem se je po potresu in cunamiju pred letom dni drastično povečalo število samomorov. Več kot dvajsetodstotni porast samomorov v mesecu dni bi se lahko pripisalo splošni tesnobi, ki jo je prebivalstvo občutilo po katastrofi, je danes sporočila japonska vlada.

Maja lani je samomor na Japonskem storilo 3375 ljudi, kar je 20 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2010. Po podatkih poročila, ki ga je objavila japonska policija, se je bilo lani zgodilo 30.651 samomorov. Na Japonskem je bilo lansko leto že štirinajsto zapored, ko je število samomorov preseglo 30.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Celotna japonska družba je bila po nesreči prestrašena in tesnobna. Zato menimo, da je imelo to velik vpliv na samomorilnost," je povedal predstavnik japonske vlade. Samomori so bili posebej pogosti pri moških v tridesetih letih. Japonska ima tudi sicer eno najvišjih stopenj samomorilnosti na svetu.

Potres in cunami, ki sta Japonsko prizadela marca lani, sta skupaj zahtevala več kot 19.000 žrtev in povzročila največjo jedrsko krizo po Černobilu leta 1986. Katastrofa je oslabila japonsko gospodarstvo in številna podjetja vodila v bankrot.