stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na zahodu Japonske najbolj vroče poletje v zgodovini

Deli na:
Na zahodu Japonske najbolj vroče poletje v zgodovini

Foto: Reuters

Zahod Japonske je letos doživel najbolj vroče poletje v zgodovini, so pokazale uradne meritve temperatur po sezoni, v kateri je zaradi vročinske kapi umrlo več sto ljudi, več deset tisoč pa se jih je moralo zateči v bolnišnice. Povprečna temperatura med junijem in avgustom je bila letos za 1,2 stopinje Celzija višja kot ponavadi.

Živo srebro se je v zahodnem mestu Koči 12. avgusta povzpelo na rekordnih 41 stopinj Celzija, so pokazale meritve japonske meteorološke agencije. S tem je padel rekord iz avgusta 2007, ko so v dveh japonskih mestih izmerili 40,9 stopinje. V enem od tednov v avgustu so temperature v določenih predelih Japonske presegle mejo 40 stopinj kar tri dni zapored, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V bolnišnice se je zaradi vročinske kapi od konca maja zateklo skoraj 54.000 ljudi, od tega jih je 87 umrlo, so pokazali podatki pristojnih japonskih oblasti. Medtem pa je japonska javna radiotelevizija NHK k temu številu prištela še mrtve, ki so jih našli na domovih. Glede na to štetje je med majem in avgustom zaradi vročinske kapi umrlo 338 ljudi, od tega jih je bilo 80 odstotkov starejših od 60 let.

Tudi vzhod Japonske je prestal vroče poletje, povprečne temperature so bile za 1,1 stopinje višje kot ponavadi, s tem pa je bilo po podatkih meteorološke agencije letošnje poletje tretje najbolj vroče v zgodovini.