Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Poslanci so požrli obljube in denar pospravili v svoje žepe

Deli na:
Poslanci so požrli obljube in denar pospravili v svoje žepe

Beppe Grillo - Foto: arhiv Reporterja

Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Italiji odmeva afera o poneverbah v vrstah populističnega gibanja Pet zvezd. Nekateri poslanci gibanja, ki si marca obetajo ponovno izvolitev, naj bi namreč dela svojih dohodkov ne namenili v sklad za podporo malim in srednje velikim podjetjem, kot to od njih zahtevajo interna pravila.

Vodstvo gibanja z Beppejem Grillom na čelu je zdaj obljubilo, da bo zadevo temeljito preverilo in ugotovilo, kateri poslanci se niso držali internih predpisov, po katerih bi morali v omenjeni sklad prispevati precejšen del svoje poslanske plače. Kršitelje naj bi čakal izbris s seznama kandidatov za prihajajoče volitve, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Domnevno naj bi v skladu umanjkalo 1,4 milijona evrov. Kot sta poročala dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera, naj bi nekateri poslanci celo fotografirali potrdila o nakazilu denarja v sklad in fotografije kot dokaz objavili na spletni strani gibanja, a naj bi nato stornirali vplačila. Doslej naj bi odkrili že najmanj tri kršitelje.


Ogorčenje javnosti je skušal ublažiti kandidat Petih zvezd za premierja, 31-letni Luigi Di Maio, ki je poudaril, da so poslanci gibanja v iztekajočem se mandatu v sklad vplačali 23,1 milijona evrov, s tem denarjem pa so pomagali 7000 podjetjem in 14.000 delojemalcem. "Nekaj gnilih jabolk" še ne izničuje uspeha naše edinstvene pobude, je vztrajal.

Razkritje je posebej boleče, saj je Pet zvezd zgrajenih prav na populističnih obljubah o drugačni politiki, ki ni skorumpirana in dela v dobro ljudi. Pred volitvami so pogosto izpostavljali prav omenjeno pobudo za pomoč malim in srednje velikim podjetjem.

Kot posamezna stranka naj bi gibanje Pet zvezd sodeč po anketah na volitvah 4. marca prejelo največ glasov, nekje 28 odstotkov, a prvo mesto bo po pričakovanjih pripadlo desnemu zavezništvu pod vodstvom bivšega premierja Silvia Berlusconija. Tokratna afera je sicer prišla na dan v Berlusconijevi medijski hiši Mediaset, poroča nemška tiskovna agencija dpa.