Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kapitan Concordie: Nisem bežal, padel sem z ladje

Deli na:
Kapitan Concordie: Nisem bežal, padel sem z ladje

Foto: Reuters

Reševalci, ki iščejo pogrešane po petkovi nesreči luksuzne potniške ladje Costa Concordia, so danes prekinili delo, ker se je ladja spet premaknila. Nadaljevali ga bodo, ko bodo ocenili, ali dovolj varno, da se vrnejo v ladjo.

"Instrumenti so pokazali, da se je ladja premaknila. Zdaj ocenjujemo, ali je našla novo mesto, na katerem bo obstala, in nato bomo delo nadaljevali. Zaenkrat pa ne moremo niti v bližino ladje," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik reševalcev Luca Cari.

Reševalci so sicer delali tudi minulo noč in so pregledali večji del ladje, ki je še nad vodo. V ponedeljek so našli še pet trupel, s čimer se je skupno število žrtev nesreče povzpelo na enajst.
 
Še vedno pa pogrešajo prek 20 ljudi iz sedmih držav. Natančno število pogrešanih je sicer nejasno, saj nekateri navajajo številko 28, drugi pa govorijo o 22 oziroma 20 pogrešanih.
 
Italijanski mediji danes poročajo, da je kapitan Francesco Schettino priznal, da je naredil napako, ko je ladjo usmeril izven začrtane poti, pri čemer je udarila ob skalo. Je pa zanikal, da je zapustil ladjo, čeprav je vedel, da so na njej še številni potniki.
 
"Častnik, pristojen za pot, mi je rekel, naj pazim na čeri, ampak isto pot sem opravil že trikrat ali štirikrat in počutil sem se varnega," je dejal Schettino, ki je od torka v hišnem priporu. Pojasnil je, da bi moral ladjo obrniti v desno, da bi se izognil čerem, vendar je zmanjkalo časa in ladja je zadela ob skalo.
 
Schettino pa še vedno zanika, da bi po nesreči zbežal z ladje. "Ni res, da sem zbežal. Padel sem z ladje na streho enega od reševalnih čolnov in nisem mogel splezati nazaj na ladjo," je zatrdil. Dejal je, da je potem z ene od skal na otoku Giglio, blizu katerega se je zgodila nesreča, koordiniral reševanje.
 
V torek so se sicer v javnosti pojavili posnetki kapitanovega pogovora s kapitanijo v Livornu, ki dokazujejo, da je Schettino zavrnil ukaz, naj se vrne na ladjo in sodeluje pri reševanju.