Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ladja z znanstveniki obtičala v debelem antarktičnem ledu

Deli na:
Ladja z znanstveniki obtičala v debelem antarktičnem ledu

Foto: Reuters

V debelem ledu ob Vzhodni Antarktiki je obtičala ruska znanstvena ladja, na kateri se nahaja 74 raziskovalcev in turistov. Ladja Akademik Šokalskij je v težave zašla na božični dan. V petek je potnike na ladji poskušal rešiti kitajski ledolomilec Xue Long, a je moral zaradi predebelega ledu prekiniti reševalno akcijo.

Potniki Akademik Šokalskija so potovali po isti poti kot raziskovalec Douglas Mawson, ji je Antarktiko odkrival pred 100 leti. Zdaj čakajo na rešitev, potem ko se kitajskemu ledolomilcu ni uspelo prebiti do ladje. Xue Long (Sneženi zmaj) je poskušal narediti pot skozi led, da bi ladja lahko dosegla odprto morje, a je zaradi predebele plasti leda skoraj sam obtičal in se je moral obrniti. Xue Long se je sicer raziskovalni ladji približal na 11 kilometrov, preden je obupal, poroča britanski BBC.

Eden od voditeljev odprave Chris Turney je na Twitterju objavil fotografijo Sneženega zmaja, kako se približuje njihovi ladji. "Naša rešilna ladja, Xue Long, se je morala obrniti, ker je bil led predebel, da bi se prebila skozenj," pa je sporočil Alok Jha, novinar na krovu Šokalskija.



Avstralska agencija za pomorsko varnost, ki sicer koordinira reševanje, je še potrdila, da tudi francoski ladji ni uspelo prebiti ledu. V agenciji so dodali, da je na poti do ruske ladje zdaj še avstralski ledolomilec Aurora Australis, do nesrečnih potnikov pa naj bi prispel predvidoma v nedeljo.

"Očitno je pred nami še dodatnih 24 ur držanja pesti in čakanja, da se nekaj zgodi," je povedal predstavnik ekspedicije Alvin Stone. Po poročanju BBC bi lahko člane odprave rešili s helikopterji, če bo vreme ostalo ugodno. Kljub temu ostajajo skrbi, da bi lahko snežni meteži ovirali reševalno akcijo. A potniki Šokalskija po navedbah članov odprave ni v nevarnosti, saj je ladja dobro založena z hrano. Čeprav so trenutno ujeti, znanstveniki na krovu ladje nadaljujejo s svojimi eksperimenti.